Matematik
Forstår ikke rentefod...
09. maj 2004 af
Jolly (Slettet)
Hey,jeg forstår ikke min bog. (Opgaven og løsning nedunder)
En størrelse vokser med 16% pa.
vækstrate pr. måned: r
fremskrivningsfaktor pr. kvartal: 1+r
Fremskrivningsfaktor pr. år: (1+r)^4 =1,16
vækstrate pr. år: 16% = 0,16
Løsning: (1+r)^4 = 1,16
1+r=den 4.rod af 1,16 = 1,038
r= 1,038-1 = 0,038 = 3,8%
-------------------------------
Jeg forstår ikke hvorfor man skal trække 1 fra i den sidste udregning??
r= 1,038-1 = 0,038 = 3,8%
Er der nogen der vil forklare mig dette? Det ville være en stor hjælp..
mange tak!
En størrelse vokser med 16% pa.
vækstrate pr. måned: r
fremskrivningsfaktor pr. kvartal: 1+r
Fremskrivningsfaktor pr. år: (1+r)^4 =1,16
vækstrate pr. år: 16% = 0,16
Løsning: (1+r)^4 = 1,16
1+r=den 4.rod af 1,16 = 1,038
r= 1,038-1 = 0,038 = 3,8%
-------------------------------
Jeg forstår ikke hvorfor man skal trække 1 fra i den sidste udregning??
r= 1,038-1 = 0,038 = 3,8%
Er der nogen der vil forklare mig dette? Det ville være en stor hjælp..
mange tak!
Svar #1
09. maj 2004 af Rexen (Slettet)
Ja jeg vil gerne forsøge.
Du har
(1+r)^4=1,16
Så ophæver du potensen ved at tage fjerderoden på begge sider så du får
1+r=4.roden af 1.16
Som er det samme som
1+r= 1.0378
Så vil du gerne have r til at stå alene for det er det tal du vil finde - så du trækker 1 fra på begge sider
1+r-1= 1.0378-1
og det er det samme som
r=0,0378
Og det svarer så til de 3,8%
Gav det mere mening ? :-)
Du har
(1+r)^4=1,16
Så ophæver du potensen ved at tage fjerderoden på begge sider så du får
1+r=4.roden af 1.16
Som er det samme som
1+r= 1.0378
Så vil du gerne have r til at stå alene for det er det tal du vil finde - så du trækker 1 fra på begge sider
1+r-1= 1.0378-1
og det er det samme som
r=0,0378
Og det svarer så til de 3,8%
Gav det mere mening ? :-)
Svar #2
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)
jeps!!! mange tak :)
men dvs. at der altid skal trækkes 1 fra lige meget hvad?
men dvs. at der altid skal trækkes 1 fra lige meget hvad?
Svar #3
09. maj 2004 af Rexen (Slettet)
Hvis du har 1+r= et tal og du vil finde værdien for r så så skal du altid trække 1 fra. Ellers kan du ikke få r til at stå alene og det er jo det du vil.
Det er det samme som hvis du vil finde X
(x svarer til r og 2 svarer til 1.0378 i dit stykke)
x+1=2
Så trækker du jo også 1 fra på begge sider for at finde værdien for x
X+1-1=2-1
og det er jo x=1
Det er det samme som hvis du vil finde X
(x svarer til r og 2 svarer til 1.0378 i dit stykke)
x+1=2
Så trækker du jo også 1 fra på begge sider for at finde værdien for x
X+1-1=2-1
og det er jo x=1
Skriv et svar til: Forstår ikke rentefod...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
