Matematik

Matematik...renter

09. maj 2004 af Jolly (Slettet)
hey, hvordan skal denne opgave gribes an:

Pølsevognens produktion stiger i perioden 1980-1985 med 5 procent om året. Hvor mange procent er produktionen større i 1985 end i 1980?

-------
(1+r)^5
(1+0,05)^5 - 1 = 0,276 = 27,6 %

Ved ikke om det er svaret på spørgsmålet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2004 af Lurch (Slettet)

det ser rigtigt ud

Svar #2
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

oki, mange tak!

jeg har lige et par opgaver mere, som jeg ikke ved om har løst rigtigt:

1.a)der nedskrives en rente på 30% om året. Hvor mange procent er der nedskrevet i 3 år?

(1+r)^3
(1+0,30)^3-1= 1,197 = 119,7 %

1.b) En computer koster 12000 kr. hvor meget er den værd efter 3 år?
ko = 12000
r=1,197
n=3
k3 = 12000*(1+1,197)^3
k3 = 127253,9 kr

Tror har lavet en kæmpe regne fejl i den opgave... men kan ikke finde fejlen.. :-?

------------------------------------

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

Ja det er din rente der er helt gal på den :-)

prøv at trække de 0,3 fra i stedet for at ligge dem til, der er jo tale om en "nedskrivning"

en hurtigt opstilling i excel siger at facit er ca 4116...

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

jeg tror bare det hedder:

k3 = 12000*(1-0,30)^3

Svar #5
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

ahh...tror har fundet fejlen. Har brugt renten for 3 år i stedet for et år.. men ved staidg ik om har regnet rigtigt ud:

1.b) En computer koster 12000 kr. hvor meget er den værd efter 3 år?
ko = 12000
r=0,30
n=3
k3 = 12000*(1+0,30)^3
k3 = 26364 kr

Svar #6
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

ok ;-)

Hvornår skal man egentlig trække 1 fra / lægge 1 til?

For det er vidst der jeg har problemer...

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

"der nedskrives en rente på 30% om året. Hvor mange procent er der nedskrevet i 3 år?"

prøv først at overveje hvad opgaven går ud på, mange fastlåser sig på modeller og formler i stedet for at starte med at fortolke opgaven :-)

Du har en computer du afskriver med 30% p.a. derfor skal du jo ikke tilskrive 30% som du kommer til, en computer bliver jo ikke mere værd hvert år, det er jo ikke vin :-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2004 af iB (Slettet)

#6
Se lige på #3 og #4 en gang til...

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

(1+r) den er sikker, du skal sådan set aldrig trække én fra.

1+r er når der er tale om tilskrivninger, altså en tilvækst i fx befolkninger og lign...

1-r som i dette tilfælde er når renten er negativ, fx her hvor værdien af din pc forringes...

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

1.a)der nedskrives en rente på 30% om året. Hvor mange procent er der nedskrevet i 3 år?

husk desuden at opgaven ikke er færdig når du har fundet k3, du skal lige finde den samlede afskrivning i %

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

Kender du noget til saldometoden ?

Svar #12
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

#7 hehe... det må jeg huske til en anden gang.

men har lige en sidste opgave hvis I har tid:

Den månedligr rentesats i et storcenter er 1,6%. hvilken årlig rentefod svarer det til?

Årlige rentefod:
den. 12 rod af (1+0,016)-1 = 0,13%

Svar #13
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

#10
er den samlede procent i 1.a) ikke 119,7%?

#11 nej kender ikke noget til saldometode

Svar #14
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

nårh nej.. 1.a) var forkert..

1.a)der nedskrives en rente på 30% om året. Hvor mange procent er der nedskrevet i 3 år?
Den giver i stedet:
(1-0,30)^3-1 = -0,657 = -65,7%

Den ser stadig ikke rigtig ud.. :-?

Brugbart svar (0)

Svar #15
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

det er korrekt at computerens værdi forringes med 65,7% over 3 år, når den nedskrives med 30% p.a.

Svar #16
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

oki... hvad med #12. er den rigtig nok regnet ud?

Brugbart svar (0)

Svar #17
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

prøv igen at se logisk på det...

er det realistisk at hvis renten er 1,6% p.m. at den så kun er 0,13 p.a. :-)

Brugbart svar (0)

Svar #18
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

her tager du såmænd bare (1+r)^n

1,016^12

Svar #19
09. maj 2004 af Jolly (Slettet)

jeg har svært ved at tænke logisk, da jeg er sproglig ;-P

Brugbart svar (0)

Svar #20
09. maj 2004 af Cas_sen (Slettet)

jeg er skam HH'er det er vel endnu værre i jeres øjne :-)

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.