Matematik

ligningsstystemet

18. august 2007 af saif89_dk (Slettet)
3x+4y=10
4x-3y=5

jeg ku´ ikke løse den her lignig. hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2007 af Riemann

Ved at isolere y iden første ligning fås

y=(10-3*x)/4

Denne værdi for y indsættes i den anden ligning:

4x -3*( 10 - 3x)/4 = 5

Herudfra kan du finde x. Til sidst kan y findes ved at indsætte den givne x-værdi i en af ligningerne.

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2007 af Duffy

3x + 4y = 10
4x - 3y = 5

<=>

3x = 10 - 4y
4x - 3y = 5

<=>

x = 10/3 - 4y/3
4x - 3y = 5

<=>

...indsæt nu det fundne udtryk for x i anden linie og isolér y...

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2007 af kleif

2 ligninger med 2 ubekendte:

(1) x=(10/3)-(4/3)y
(2) x=(5/4)+(3/4)y

(10/3)-(4/3)y = (5/4)+(3/4)y
=>
(10/3)-(5/4) = (3/4)y+(4/3)y
=>
(20/12)-(15/12) = (9/12)y+(16/12)y
=>
(5/12) = (25/12)y
=>
y=(5/12)/(25/12)

Så sætter du bare y ind i ligning (1) eller (2) for at finde x.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2007 af Benjamin. (Slettet)

En anden metode, du kan bruge, kaldes de lige store koefficienters metode.

Gang den øverste ligning med 4 og den nederste ligning med 3:

3x+4y = 10 <=> 12x+16y = 40
4x-3y=5 <=> 12x-9y = 15

Træk ligningerne fra hinanden og isolér y.

12x+16y - (12x-9y) = 40 - 15 <=> ...

Indsæt det fundne y i én af ligningerne og isolér x.

3x+4y = 10 <=> x = (10-4y)/3
4x-3y=5 <=> x = (5+3y)/4

Svar #5
18. august 2007 af saif89_dk (Slettet)

mange tak alle sammen..

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2007 af mathon


I: 3x+4y=10
II: 4x-3y=5

I ganges igennem med 4 og II ganges igennem med 3, hvilket giver

III: 12x + 16y = 40
IV: 12x - 9y = 15; IV trækkes fra III

25y = 25, hvoraf
y = 1, som substitueres i II

4x - 3*1 = 5

4x = 8

x = 2

(x,y) = (2,1)

kontrolberegning:
I: 3x+4y = 3*2 + 4*1 = 6 + 4 = 10

II: 4x-3y = 4*2 - 3*1 = 8 - 3 = 5

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2007 af mathon


glemte at skrive, at #6 er Benjamins metode - #4 - blot skrevet lidt anderledes!

Skriv et svar til: ligningsstystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.