Matematik
Pls hjælp er helt lost!
09. maj 2004 af
Sweet_Me (Slettet)
Jeg har fået følgende opgaver som jeg skal have løst.. min mat afl skal afleveres i morgen.. og jeg har virkelig brug for lidt hjælp til den her!...
Opgaven lyder således:
I begyndelsen af året 1980 deponeres forskellige radioaktive isotoper. Som bekendt aftager mængden af radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.
1) Der deponeres 2.00g af isotopen Sr.90, der har en halveringtid på ¨28år.
Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?
I hvilket år vil der være 0.80gr tilbage af det deponerede sr-90?
Mangler bare at vide hvordan opgaven øverst skal løses så kan jeg regne alle de andre... skal man bruge (Log) på TI89???? er lidt lost...!!! pls hjælp!
Opgaven lyder således:
I begyndelsen af året 1980 deponeres forskellige radioaktive isotoper. Som bekendt aftager mængden af radioaktiv isotop eksponentielt med tiden.
1) Der deponeres 2.00g af isotopen Sr.90, der har en halveringtid på ¨28år.
Hvor mange gram vil der være tilbage af denne isotop i begyndelsen af år 2000?
I hvilket år vil der være 0.80gr tilbage af det deponerede sr-90?
Mangler bare at vide hvordan opgaven øverst skal løses så kan jeg regne alle de andre... skal man bruge (Log) på TI89???? er lidt lost...!!! pls hjælp!
Svar #1
09. maj 2004 af Sweet_Me (Slettet)
Mig igen... pls en eller anden læs det og hjælp mig... er virkelig brug for hjælp.. og vil være dybt taknemmelig hvis nogen hjælper!!!!!!!!!!!!....:(
Svar #2
09. maj 2004 af Zox DK (Slettet)
Formlen for eksponentielle ligninger:
f(x)=b*a^x
I dit tilfælde skal man først finde "a" ved at indsætte ½=1*a^28.
Omskrevet er det den 28'ende rod af ½.
Jeg har kun TI-83 Plus, men dér trykker man bare "28", "Math"->"x[kvadratrodstegn]", "0.5".
Skulle give 0.975548642 = a.
Det sætter du så ind i f(x)= 2*a^20.
[2 = startgram, 20 = antal år fra 1980, f(x) = gram tilbage efter x år].
Svaret er 1.219013654, hvilket passer meget godt, da det 8 år senere skal være lig 1.
For bagefter at finde f(2) = 0.80 skal du vende lidt rundt. Du får formlen: 0.80 = 2*0.975548642^x. Omskrevet er det: log(0.4)/log(0.975548642)= x.
Så svar nummer 2 er: I år ca. 2017 (x+1980) er der 0.80gr tilbage af det deponerede sr.90.
f(x)=b*a^x
I dit tilfælde skal man først finde "a" ved at indsætte ½=1*a^28.
Omskrevet er det den 28'ende rod af ½.
Jeg har kun TI-83 Plus, men dér trykker man bare "28", "Math"->"x[kvadratrodstegn]", "0.5".
Skulle give 0.975548642 = a.
Det sætter du så ind i f(x)= 2*a^20.
[2 = startgram, 20 = antal år fra 1980, f(x) = gram tilbage efter x år].
Svaret er 1.219013654, hvilket passer meget godt, da det 8 år senere skal være lig 1.
For bagefter at finde f(2) = 0.80 skal du vende lidt rundt. Du får formlen: 0.80 = 2*0.975548642^x. Omskrevet er det: log(0.4)/log(0.975548642)= x.
Så svar nummer 2 er: I år ca. 2017 (x+1980) er der 0.80gr tilbage af det deponerede sr.90.
Svar #3
09. maj 2004 af Sweet_Me (Slettet)
TUSIND TAK! (takker mange gange) du har lige reddet min dag!... :) Thanks!
Skriv et svar til: Pls hjælp er helt lost!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
