Fysik
Resonans
20. august 2007 af
Morten21 (Slettet)
Hey alle.
Jeg sidder lige lidt fast i den sidste opgave i vores fysik aflevering. Har vist stirret mig lidt blind på den.
Håber i lige vil give en hånd.
3. Et bægerglas er 30cm dybt indvendig. Der er lidt i bunden, da Lars holder en lille højttaler hen over glasset og konstaterer, at den dybeste tone, som giver resonans i røret, er på 475 Hz. Svingningsbugen ligger 1 cm over glassets munding, og lyder bevæger sig med 342 m/s i luft.
h) Hvor mange cm vand er der i glasset?
På forhånd tak.
Mvh
Morten
Jeg sidder lige lidt fast i den sidste opgave i vores fysik aflevering. Har vist stirret mig lidt blind på den.
Håber i lige vil give en hånd.
3. Et bægerglas er 30cm dybt indvendig. Der er lidt i bunden, da Lars holder en lille højttaler hen over glasset og konstaterer, at den dybeste tone, som giver resonans i røret, er på 475 Hz. Svingningsbugen ligger 1 cm over glassets munding, og lyder bevæger sig med 342 m/s i luft.
h) Hvor mange cm vand er der i glasset?
På forhånd tak.
Mvh
Morten
Svar #2
20. august 2007 af M_Malling (Slettet)
Der skulle vist være 13 cm vand i glasset. selv om det virker som lidt meget.
Efter hvad jeg kan huske med halv-lukkede rør vil grundetonen danne en stående bølge hvor den kvarte bølge er inden for røret og resten er udenfor.
Dermed skal man bare regne bølgelænden ud, dele den med fire og trække 1 cm fra. så brude man gerne have resultatet.
v=f*lambda <=> v/f=lambda
(lambda/4)-1= resultatet
Efter hvad jeg kan huske med halv-lukkede rør vil grundetonen danne en stående bølge hvor den kvarte bølge er inden for røret og resten er udenfor.
Dermed skal man bare regne bølgelænden ud, dele den med fire og trække 1 cm fra. så brude man gerne have resultatet.
v=f*lambda <=> v/f=lambda
(lambda/4)-1= resultatet
Svar #3
20. august 2007 af Morten21 (Slettet)
Hej M_Malling
Jeg kan ikke helt få dine beregninger til at stemme:
Lambda = 342 m/s / 475 Hz = 0,72m = 72cm
Nu skulle jeg så dividere med 4
72/4 = 18-1 = 17cm.
Er det mig der ikke forstår din løsning?
Jeg kan ikke helt få dine beregninger til at stemme:
Lambda = 342 m/s / 475 Hz = 0,72m = 72cm
Nu skulle jeg så dividere med 4
72/4 = 18-1 = 17cm.
Er det mig der ikke forstår din løsning?
Svar #4
20. august 2007 af Morten21 (Slettet)
Ahh nu forstår jeg, skulle bare lige have vendt den en gang til. De 17 cm er den længde lyden bevæger sig inden den rammer vandet... derfor de 13 cm :) Siger mange tak :)
Skriv et svar til: Resonans
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
