Fysik

Hjælp til el-diagram

26. august 2007 af kaspx (Slettet)
Jeg har uploaded en opgave omhandlende diverse beregninger på et kredsløbsdiagram: http://peecee.dk/?id=64657

Jeg har lidt problemer med at løse flere af opgaverne, så jeg håber nogen herinde kan give lidt skåret-ud-i-pap assistance :)

I den første opgave ser jeg R2, R3 og R4 som serieforbundede og R1 samt R5 som serieforbundede. De to serieforbundede har jeg regnet sammen som paralleltforbundede, hvilket giver:

I = U / R = 45V / 18,5 Ohm = 4,30 A

I opgave b har jeg anvendt denne strøm:

Up = Uo - Ri * I = 45V - 0,50 Ohm * 4,30 A = 42,9 V

Jeg er usikker på om dette er korrekt og kunne også godt bruge lidt hjælp til de øvrige opgaver. På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Start med R2+R3+R4, summen af disse er parallelforbundet med R1, så bruger du 1/R = 1/R1 +1/(sum R2+R3+R4). Så tegner du dit diagram igen med disse erstatningsmodstande og kører videre på samme måde. Hele øvelsen går ud på at reducere til en enkelt modstand i kredsløbet.

Svar #2
26. august 2007 af kaspx (Slettet)

Tak, det hjalp mig noget. Har tegnet diagrammet lidt om, så det fremgår mere tydeligt hvordan modstandene er koblet sammen. Jeg har beregnet opgaverne nedenfor:

a) I = 3,1 A

b) Up = 43 V

c) Uab = 31 V

Opgave d er jeg en del i tvivl om, da jeg får to forskellige resultater alt efter hvilken strøm jeg beregnger før:

I_1 = U / R1 = 45 V / 30 Ohm = 1,5 A
I_2 = I - I_1 = 3,1 A - 1,5 A = 1,6 A

Vælger jeg at rejse I_2 først får jeg:

I_2 = U / R234 = 45 V / 15 Ohm = 3,0 A
I_1 = I - I_2 = 3,1 A - 3,0 A = 0,1 A

Hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg regner ikke opgaverne efter, det har jeg ikke tid til, men du kan succesivt fjerne modstandene, så du til sidst havner på een erstatningsmodstand Hvis du for eksempel tænker dig R5 flyttet lige op under R1, så kan du igen erstatte de to modstande (Sigma Ri(i=1-3)+ R5 med en enkelt. Du skal også regne med den indre modstand i forsyningskilden, med mindre der står, at du kan se bort fra den.
Ved parallelforbindelse deles strømmen, ved serieforbindelse summeres modstandende, du skal bare øve dig - det er det hele.

Svar #4
27. august 2007 af kaspx (Slettet)

Tak for tippet, jeg har indregnet den indre modstand i opgaverne nu er er ret sikker på mine nye resultater.

I din sidste opgave skal strømmen i I_6 beregnes. Umiddelbart vil jeg gøre dette blot ved:

I_6 = U_0 / R_6

Her er jeg dog lidt i tvivl om jeg egentlig skal anvende polspændingen beregnet i opgave B eller blot anvende den opgivne spænding?

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

du skal altid anvende den spænding, der er over modstanden, kortslutter du akkumulatoren gælder kun den indre spænding i strømforsyningen, men i opgaven kan du sikkert regne med, at spændingen er konstant

Svar #6
27. august 2007 af kaspx (Slettet)

Ok, jeg regner opgaven med den oprindelige U_0, så håber jeg det stemmer :)

Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Hjælp til el-diagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.