Matematik
Forkort brøk
27. august 2007 af
diverse10 (Slettet)
Der ser nem ud, men er ik helt sikker på hvordan skal skal forkortes?
x^2 + 2x
--------
4x + 8
x^2 + 2x
--------
4x + 8
Svar #1
27. august 2007 af Esbenps
Prøv at sætte ting uden for parentes. For eksempel kan x sættes uden for parentes i tælleren og 4 kan sættes udenfor i nævneren...
Svar #3
27. august 2007 af Esbenps
Nej præcis. Derfor skal du sætte nogle ting uden for parentes. Du ved sikkert, hvordan man ganger ind i en parentes. Her skal du gøre det modsatte.
Eksempel:
a*(b+c) = a*b + a*c (her gangede vi IND i parentesen)
b*c + a*c = c*(b+a) (her gjorde vi det modsatte. Prøv at gange ind igen som kontrol)
I dit eksempel har du i nævneren 4x+8. Sætter vi 4 uden for parentes får vi:
4x+8 = 4*(x+2) (prøv selv at gange ind igen og se at det passer)
Prøv nu at gøre det samme med tælleren. Bagefter kan du måske forkorte noget i brøken væk...
Eksempel:
a*(b+c) = a*b + a*c (her gangede vi IND i parentesen)
b*c + a*c = c*(b+a) (her gjorde vi det modsatte. Prøv at gange ind igen som kontrol)
I dit eksempel har du i nævneren 4x+8. Sætter vi 4 uden for parentes får vi:
4x+8 = 4*(x+2) (prøv selv at gange ind igen og se at det passer)
Prøv nu at gøre det samme med tælleren. Bagefter kan du måske forkorte noget i brøken væk...
Skriv et svar til: Forkort brøk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
