Matematik

Euklid's algortime

28. august 2007 af Trollerolf (Slettet)
Hejsa

Jeg fatter simpelthen ikke hvor'n jeg løser denne opgave.

"Bestem en øvre grænse for antallet af skridt i Euklids algoritme for 100-cifrede tal. Gør det samme for 1000-cifrede tal"

Det er blevet bevist forinden at for hver 2 skridt i algoritmen er "resten" mindst halveret.

Hvis der er nogen der kan hjælpe, så skriv endelig, på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2007 af kleif

Der er et spørgsmål om det samme her:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=387146

Svar #2
28. august 2007 af Trollerolf (Slettet)

Det forstår jeg simpelthen ikke, kan godt bruge et uddybende svar, hvis nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2007 af peter lind

a1 = ca 10^100. a(2n) < 10^100*½^n. Den må senest stoppe når et a bliver 1, så der stoppes senest for et N givet ved 1 = 10^100*½^(2N), hvilket så vidt jeg husker er et sted mellem 600 og 700.



Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2007 af sheaf (Slettet)

Supplement:

Givet a >= b > 0 forløber Euklids' algoritme til bestemmelse af sfd(a,b) som

a = q_1*b + r_1

b = q_2*r_1 + r_2

r_1 = q_3*r_2 + r_3

:

r_(n-1) = q_(n+1)*r_n

Antallet af divisor bliver størst muligt såfremt q_i = 1 i alle skridt og sfd(a,b) = 1. Startende bagfra i algoritmen med disse betingelser ses r_i'erne - inklusive a og b - at være successive Fibonaccital.

Det værst tænkelige input til Euklids algoritme med hensyn til antal divisioner er derfor to på hinanden følgende Fibonaccital f_(n+1) og f_(n+2) og algoritmen kræver da n skridt.

Med udgangspunkt i dette kan det vises at det maksimale antal divisioner Euklids algoritme kræver til beregning af sfd(a,b) er 5 gange antallet af cifre i det mindste af tallene a og b.

Skriv et svar til: Euklid's algortime

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.