Fysik
Bevis for henfaldslov
05. september 2007 af
LiL-H (Slettet)
Er er nogen der kan forklare mig beviset for henfaldsloven? Trin for trin, for jeg er helt lost.
Svar #1
05. september 2007 af Riemann
man kan ikke bevise en fysisk lov.
Men antagelsen er at dN/dt=-kN og løsningen til dette er
N=N0 *exp(-kt)
Men antagelsen er at dN/dt=-kN og løsningen til dette er
N=N0 *exp(-kt)
Svar #2
05. september 2007 af Riemann
(hvis du ikke har haft om differentiallignigner kan jeg godt forklare de matematiske detaljer lidt nærmere - bare giv besked i givet fald..)
Svar #4
05. september 2007 af Riemann
Antagelsen er at antallet af kerner der henfalder pr tidsendhed er proportionalt med antallet af kerner. Dvs., hvis antallet af kerner fordobles, så fordobles antallet af kerner der henfalder i et givet tidsrum. Der gælder altså at hver enkelt kerne har en givet sandsynlighed for at henfalde i ethvert tidsinterval.
At antallet af kerner der henfaler pr. tid er proportionelt med antallet af kerner skrives matematisk således:
dN/dt = -k*N
eller evt.
N'(t)=-k*N(t)
hvor k er henfaldskonstanten, N er antallet af kerner og t er tiden. N'(t) kan fortolkes som antallet af kerner der henfalder i et lille tidsrum.
Hvis du har forstået det jeg lige skrev, har du sådan set forstået al fysikken. Nu skal ligningen "dN/dt = -k*N" bare løses. Dette er en differentialligning og dem har du ikke lært at løse endnu, så det er lidt et problem ;)
Men hurtigt sagt er en differentialligning en ligning, hvor der indgår afledte funktioner og løsningerne til differentialligninger er funktioner.
Løsningen til N'(t)=-k*N(t) er:
N(t)=N0*exp(-k*t)
hvor N0 er antallet af kerner til starttiden, t=0.
Hvis du insætter dette i differentialligningen fås:
N'(t)=-k N(t) =>
-k*N0*exp(-k*t)=-k*N0*exp(-k*t)
Grunden til at N(t)=N0*exp(-k*t) er en løsning er at højresiden i differentialligningen er lig venstresiden, når man indsætter N(t)=N0*exp(-kt).
At antallet af kerner der henfaler pr. tid er proportionelt med antallet af kerner skrives matematisk således:
dN/dt = -k*N
eller evt.
N'(t)=-k*N(t)
hvor k er henfaldskonstanten, N er antallet af kerner og t er tiden. N'(t) kan fortolkes som antallet af kerner der henfalder i et lille tidsrum.
Hvis du har forstået det jeg lige skrev, har du sådan set forstået al fysikken. Nu skal ligningen "dN/dt = -k*N" bare løses. Dette er en differentialligning og dem har du ikke lært at løse endnu, så det er lidt et problem ;)
Men hurtigt sagt er en differentialligning en ligning, hvor der indgår afledte funktioner og løsningerne til differentialligninger er funktioner.
Løsningen til N'(t)=-k*N(t) er:
N(t)=N0*exp(-k*t)
hvor N0 er antallet af kerner til starttiden, t=0.
Hvis du insætter dette i differentialligningen fås:
N'(t)=-k N(t) =>
-k*N0*exp(-k*t)=-k*N0*exp(-k*t)
Grunden til at N(t)=N0*exp(-k*t) er en løsning er at højresiden i differentialligningen er lig venstresiden, når man indsætter N(t)=N0*exp(-kt).
Skriv et svar til: Bevis for henfaldslov
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
