Matematik

sfd(a,b)

09. september 2007 af math-freak++ (Slettet)
sfd(a^2,b^2) = sfd(a,b) ^2

Bevis:
Bezouts identitet giver sfd(a^2,b^2) = a^2x+b^2y =sfd(a,b) ^2 = (ax+by)^2. Hvad går der galt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du substituerer og i stedet for a^2 skriver A og i stedet for b^2 skriver B, så kan man vel skrive:

Vi går ud fra mængden T=(A*m+B*n), for hvilket det gælder, at A og B tilhører Z

Vi lader k være det mindste positive element i T, da k tilhører T, kan det skrives k = A*m+B*n. Vi kan også skrive: m=g*k+r hvor o<=r<k. Så får vi r=(1-A*q)*m+(-B*q)*n også i T. Da nu k er det mindste positive element i T, må r være 0. Derfor er m=q*k, og k deleligt med m, og på samme måde k deleligt med n. Da største fælles divisor af (m,n) er deleligt med både m og n og k deleligt med m.
Eftersom største fælles divisor af (m.n) er deleligt med både m og n og k=A*m+b*n, stf(m,n) er deleligt med k, så er k/stf((m,n) et positivt helt tal. Da k er en fælles divisor af både m og n, får vi k<=stf(m,n). Derfor er det positive heltal k/stf(m,n) <=1. Så er k/stf(m,n)=1

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2007 af sheaf (Slettet)

#0
Der går det galt at du uden videre argumentation ved 2. lighedstegn slutter hvad du skal vise. Det er korrekt (i hvert fald i Z) at sfd(a²,b²) = ma²+nb² for heltallige m,n og at sfd(a,b) = sa+tb for heltallige s,t, men du redegør ikke for hvorfor den sidste kvadreret er lig den første.

#1
Du bliver nødt til at forklare din notation, f.eks. hvad m,n,q,g er. Et par andre problemer: Hvorfra ved du at k|m? Hvorfra ved du at r E T ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

m,n og a,b er par af hele tal så a*m+b*n = std(m,n) (Bezouts identitet). Jeg foreslog blot, at foretage en substitution. Hvis beviset gælder for (a,b) <=> beviset gælder for (a^2,b^2) = (A,B). Jeg ved ikke om det er rigtigt, men det virker da logisk?
m=qk+r, r ligger mellem 0 og k, og da k er det minste element i T, så må r være 0. r tilhører T, fordi det kan skrives som (1-aq)*m+(-bq)*n

Svar #4
09. september 2007 af math-freak++ (Slettet)

Hvis man sætter dem lig med hindanden og får et udtryk som 0=0 er det jo sandt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2007 af sheaf (Slettet)

Påstanden er at i linearkombinationen k = Am+Bn kna man skrive m=qk+r, 0<=r<=k-1. Det forudsætter at k < m.

Jeg prøver med et eksempel til at illustrere hvad jeg mener. Lad A=16 og B=4. Hvad er så det mindste positive element k i T = {16m+4n}, m,n E Z ? D.v.s. hvad er det mindste positive tal c så den Diophantiske ligning

16m + 4n = c (*)

har løsninger? Da sfd(A,B)=4 ved vi at (*) kun har løsninger såfremt c er et mulitplum af sfd(16,4). Altså må det søgte mindste element være k=4. Men vi kan skrive

k = 1*16 + (-3)*4 = 4

hvor (m,n) = (1,-3). Men her er k > m hvilket ikke var hvad vi håbede på.

Skriv et svar til: sfd(a,b)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.