Matematik

differentiallligning

15. maj 2004 af PiaZorro (Slettet)
hej. nogen der kan hjælpe mig i gang med den her opgave. jeg er helt lost.....

i en model for rygtespredning inden for en gruppe på 500 personer er antallet af personer y, der har hørt et bestemt rygte, en funktion af tiden t. Der gælder, at den hastighed, hvormed y vokser, er propertional med produktet af y og der antal personer, der ikke har hørt rygtet. Propertionalitetsfaktoren er 0,0014, når tiden t måles i døgn.

Opstil en differentialligning, som y må opfylde.

Svar #1
15. maj 2004 af PiaZorro (Slettet)

nogen der kan gennemgå den for mig. jeg vil næppe sidde til eksamen med en opgave hvor jeg ikke engang kan opstille en ligning som denne

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2004 af sigmund (Slettet)

Det antal personer y, ud af en gruppe på 500, der har hørt et rygte, er en funktion af tiden. Hastigheden, hvormed y vokser, er proportional med produktet af y og det antal personer, der ikke har hørt rygtet.

Hastigheden, hvormed y vokser, er netop differentialkvotienten af y: dy/dt. Den skal være proportional med produktet af y og det antal mennesker, der ikke har hørt rygtet. Dette antal må være 500-y. Dvs. at differentialligningen, som y skal opfylde, er: dy/dt=k*y(t)*(500-y(t)), hvor k er proportionalitetsfaktoren k=0.0014.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2005 af hussar (Slettet)

Kan man få en nærmere uddybning af #2.. hvorfor det sådan??

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2006 af ASLAK (Slettet)

hejsa ..jeg sidder præcis med den samme opgave. Den første opgave har jeg forstået med at opstille en differentialligning.

men så har jeg lidt problemer med det næste, som lyder sådan:

b) Med hvilken hastighed vokser y på det tidspunkt, hvor 125 personer i gruppen har hørt rygtet?
det jeg så har gjort er:

dy/dt= 0,0014 *y(t)*(500-y(t))
= 0,0014*125*(500-125)
= 65,6 ~ 66

kan det passe???

Skriv et svar til: differentiallligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.