Matematik

skæringspunkter? Haster!!!

15. september 2007 af dalle-rumv (Slettet)
Jeg sidder her med en opgave som lyder:

to linier beskrives af følgende to lininger:
y=3x+2
y=15*0,65^x
Tegn de ro linier og aflæs deres skæringspunkt. Lav en kontrol af, at du har aflæst rigtigt.

Jeg forstår godt opgaven og kan godt lave grafen med dem, men hvordan laver man en kontrol af at man har aflæst rigtig???

- På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2007 af Duffy

"Jeg forstår godt opgaven og kan godt lave grafen med dem, men hvordan laver man en kontrol af at man har aflæst rigtig???"

Du skal så BEREGNE skæringspunktet...

(Jeg har beregnet det til x = 1,718345266)

Du skal her selv udfylde med relevante mellemregninger.

Svar #2
15. september 2007 af dalle-rumv (Slettet)

Hmm, men hvad er formlen for at beregne skærinspunktet???

- på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2007 af volcom1

for at finde skæringer mellem linjer, skal man finde ud af hvad for et punkt de har til fældes. Dvs at du skal sætte dem lig hinanden og isolere x, derved har du x-koordinatet til skæringen, for at finde y-koordinatet skal du sætte x ind i en af de to ligninger og beregne y. der ved har du et skærings punkt (x,y)

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2007 af dc95180 (Slettet)

Der er ikke nogen reel formel, men da y = y kan du sige: 3x+2=15*0.65^x

x = 1,718
y = 7,155

Svar #5
15. september 2007 af dalle-rumv (Slettet)

Mange tak for hjælpen.

Men kan i evt. henvise til en hjemmeside hvor det står forklaret,med et eksempel.

Fordi helt ærligt, så forstår jeg stadig ikke hvordan det er man gør.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2007 af Duffy

Det er formentlig meningen at du skal gøre såden her på din TI-89 Graf-regner:

solve(3x+2=15*0.65^x ,x)

...og så spytter den resultatet ud til dig.

y-koordinatet fås så ved at indsætte den fundne x-værdi i 3*x+2.

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2007 af Duffy

Der ER ikke nogen formel jvf #4.

"y=3x+2 y=15*0,65^x. Tegn de ro linier og aflæs deres skæringspunkt. Lav en kontrol af, at du har aflæst rigtigt."

'Kontrollen af at du har læst rigtigt'
består i det, som jeg skriver i #6.


Evt. kan du omskrive til

3x+2-15*0.65^x = 0

og tegne funktionen y = 3x+2-15*0.65^x

og se at denne funktion går gennem x = 1,718345266 og y=0.

Men dette tilføjer ikke noget nyt...


Skriv et svar til: skæringspunkter? Haster!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.