Fysik
Potentialforskel
17. september 2007 af
Ejvind13 (Slettet)
Hej!
Jeg er har fået stillet en opgave, som jeg simpelthen ikke kan se, hvordan jeg skal gribe an. Opgaven er som følger:
Massespektrometer:
Tre metalplader, p1, p2 og p3 er hver forsynet med et lille hul. Hullerne er anbragt på samme rette linie (instrumentets akse).
I ionkilden S dannes blandt andet H2O+ ioner med forsvindene begyndelsesfart. De ioner der passerer hullet p1, kommer ind i et område mellem metalpladerne p1 og p2, hvor de accelereres af et homogent elektrisk felt, hvis størrelse er 4,9 gange 10 i 4 V/m. Afstanden mellem pladerne er 55mm. Feltet er frembragt ved at påtrykke pladerne en potentialforskel.
a)
Beregn potentialforskellen mellem pladerne p1 og p2.
b)
Beregn ionernes fart, idet de passerer hullet p2.
Der er mere, men de refererer desværre til en figur, som jeg ikke kan uploade her.
Jeg vil blive superglad, hvis nogen vil hjælpe mig lidt, da jeg virkelig ikke kan se idéen i opgaven =)
Jeg er har fået stillet en opgave, som jeg simpelthen ikke kan se, hvordan jeg skal gribe an. Opgaven er som følger:
Massespektrometer:
Tre metalplader, p1, p2 og p3 er hver forsynet med et lille hul. Hullerne er anbragt på samme rette linie (instrumentets akse).
I ionkilden S dannes blandt andet H2O+ ioner med forsvindene begyndelsesfart. De ioner der passerer hullet p1, kommer ind i et område mellem metalpladerne p1 og p2, hvor de accelereres af et homogent elektrisk felt, hvis størrelse er 4,9 gange 10 i 4 V/m. Afstanden mellem pladerne er 55mm. Feltet er frembragt ved at påtrykke pladerne en potentialforskel.
a)
Beregn potentialforskellen mellem pladerne p1 og p2.
b)
Beregn ionernes fart, idet de passerer hullet p2.
Der er mere, men de refererer desværre til en figur, som jeg ikke kan uploade her.
Jeg vil blive superglad, hvis nogen vil hjælpe mig lidt, da jeg virkelig ikke kan se idéen i opgaven =)
Svar #1
17. september 2007 af peter lind
Spændingsforskellen er det elektriske felt gange afstanden mellem pladerne.
Energien af ionen er ladning gange spændingsforskel.
Energien af ionen er ladning gange spændingsforskel.
Svar #2
17. september 2007 af mathon
U_p1-p2 = 4,9*10^4*V/m*55*10^(-3)m = 2695 V
E-kin-P2 = e*U = 1,60218*10^(-19)*C*2695*J/C = 4,31787*10^(-16) J
massen af H2O+ er 18 u = 2,98897*10^(-26) kg
v = sqr(2*E_kin/m) = sqr(2*4,31787*10^(-16)*J/(2,98897*10^(-26)*kg))=
sqr(2*4,31787*10^(-16)*kg*m^2*s^(-2)/(2,98897*10^(-26)*kg)) =
1,69976*10^5 m/s
Skriv et svar til: Potentialforskel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
