Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

international økonomi...Help?

18. september 2007 af Jami (Slettet)
Hej kan du hjælpe mig med at få svar på nogle spørgsmål?

Hvilken problemer kan der være forbundet med at anvende BNP/BVT pr. indbygger som mål for levestandard?

Hvordan er Denmarks økonomiske situation i disse år?

Vuder hvilket perspektiver der tegner sig for det danske arbejdsmarked i fremtiden? er en ny alliance kommet med løsningen?

Håber at der nogle der kan hjælpe med at besvare nogle af spørgsmålerne.

På forhånd tak

Mette

Brugbart svar (3)

Svar #1
18. september 2007 af Madsst (Slettet)

ad 1) Helt åbenlyst er der et problem ved (i hvert fald at bruge BNP som et mål for velfærd) at ens velfærd er påvirket af andet end produktionens omfang.
Dernæst er der målefejl. Det vil der altid være ved størrelser som BNP.
Så er der nogle mere subtile årsager. Heriblandt er at BNP for eksempel ikke medregner den produktion der sker derhjemme. Dette kunne være opvask, rengøring og madlavning hvis denne ikke sælges på markedet. Da der er forskelle fra land til land i erhvervsfrekvensen (hvor stor en andel af befolkningen der arbejder) kan dette give dårligt grundlag for at sammenligne på tværs af lande ved BNP.
Der er også nogle tekniske årsager. Det har med at gøre hvordan man beregner BNP i faste priser. Her gør matematikken der ligger bag at BNP vil have tendens til at blive overvurderet (man er dog nu gået over til en anden beregningsform som mindsker den overvurdering).
Jeg kan ikke lige komme i tanke på flere...

ad2,ad3) Det bliver i grove træk...
Danmark har gennem en længere årrække haft en økonomisk vækst større end gennemsnittet taget over en længere periode. Det kalder man ofte en højkonjunktur. I denne periode er ledigheden faldet og gælden er blevet mindre, inflationen har været lav osv.. Det har med andre ord været nogle gode år på mange måder. Det er faktisk gået så godt at vi nu har så lav ledighed at der er problemer med at skaffe den nødvendige arbejdskraft i mange sektorer i økonomien. Almindelig økonomisk teori tilsiger at mangel på arbejdskraft vil forårsage højere lønninger. Det er det man ofte kalder flaskehalseffekter. Hvis disse lønninger bliver sat unaturligt højt i Danmark relativt til udlandet vil dette blive et problem, fordi det betyder at vores varer vil blive dyrere end udlandet, hvorfor vores nettoeksport vil falde (nettoeksporten er eksport minus import). Da nettoeksporten er en del af det vi regner til BNP vil det betyde at vores realvækst i BNP vil falde. Det er det umiddelbare problem som vi står overfor lige nu.
Et andet problem som ikke er direkte relateret til dette er at vores marginaleskatteprocent er meget høj. Derfor frygter man at mange vil flytte til udlandet, hvor de kan betale mindre skat.
Mht Ny Alliace så refererer spørgsmålet nok til at de foreslår at man fjerner alle marginalskatter og sætter en flad skat på 40 %. Dette vil selvfølgelig være en 'løsning' på sidstnævnte problem, men nok ikke på det første. En løsning på det første problem kunne derimod være at importere arbejdskraft fra udlandet. Man kunne som en start fjerne vores forbehold i Østaftalen.







Skriv et svar til: international økonomi...Help?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.