Matematik

Hjælp til tekstopgave

25. september 2007 af anders_h (Slettet)
Hej

Er der en der kan hjælpe med følgende?

---
En kinesisk opgave fra ca. 2600 f. Kr. lyder sådan: Et 10 m højt bambusrør er knækket, dog uden at de to dele er revet fra hinanden. Spidsen af den øverste del rammer jorden i en afstand af 3 m fra roden. Bestem brudstedets højde over jorden.
---

Jeg ved at det er noget med en retvinklet trekant og muligvis to ligninger med to ubekendte.

pft ;-)

Mvh. Anders

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2007 af Calensuleion (Slettet)

Du har ret i det med en retvinklet trekant.

Du ved også, at den ene katete skal være 3 meter

Du kan kalde den anden katete for x (den "lodrette" streg, hvis du forestiller dig bambussen).

Hypotenusen må så være 10-x

Så kan du bruge pythagoras til at bestemme x, altså brudstedet

Svar #2
25. september 2007 af anders_h (Slettet)

Hej

Tak for svaret, kan du præcisere det lidt mere? Hvordan vil Pythagoras-sætningen komme til at se ud?

Mvh. Anders

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2007 af josemaria (Slettet)

a^2+b^2=c^2 bliver til:

3^2+x^2=(10-x)^2

Isoler x, så har du dit resultat.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2007 af Calensuleion (Slettet)

Den hedder a^2+b^2=c^2. hvor a og b er kateterne og c er hypotenusen

Derfor:

3^2+x^2=(10-x)^2

Så kan du isolere x:

x^2=10^2+x^2-2*10*x-9
<=>
x^2-x^2+20*x=91
<=>
x=91/20

Spørg hvis jeg hopper for hurtigt over noget ; )

Svar #5
25. september 2007 af anders_h (Slettet)

Ahh nu forstår jeg :-)

Tak skal du have.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2011 af blasoben (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave, og jeg forstår nogen lunde det du skriver " Calensuleion".


Du skriver:

Så kan du isolere x:

x2= 102 + x2 – 2 * 10 * x

- Hvordan kommer du frem til at der skal stå: - 2 * 10 * x-9?


x2 - x2 + 20 * x = 91

- og hvordan finder du frem til dette?

x=91/20
 


Skriv et svar til: Hjælp til tekstopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.