Matematik
Gærceller
06. oktober 2007 af
sukkertrold-xD (Slettet)
Ved gærcellers arobe respiration forbruges er ilt, mens der dannes kuldioxid. Gær kan bruge visse sukkertyper som næring. I et forsøg har man hældt en gæropløsning sammen med en sukkeropløsning i et stort glas. Derefter har man målt hvordan CO2-Koncentrationen afhænger af tiden. Koncentrationen af CO2 måles i ppm (parts per million) og tiden måles i sekunder. Ud af forsøget fik man følgende måleresultater:
Tid=30s---60s--90s--120s-150s-180s
CO2=1750--2050-2350-2765-3146-3482
(Har forskøgt at lave et skema f.eks. 30s=1750CO2) De står neden under hinanden.
A)Bestem hvordan CO2-koncentrationen afhænger af tiden. Bestem en model for denne sammenhæng?
B)Hvor meget vokser CO2-koncentrationen per sekund?
Tid=30s---60s--90s--120s-150s-180s
CO2=1750--2050-2350-2765-3146-3482
(Har forskøgt at lave et skema f.eks. 30s=1750CO2) De står neden under hinanden.
A)Bestem hvordan CO2-koncentrationen afhænger af tiden. Bestem en model for denne sammenhæng?
B)Hvor meget vokser CO2-koncentrationen per sekund?
Svar #1
06. oktober 2007 af sigmund (Slettet)
a) Ved at afbilde dataene i et koordinatsystem, ser du, at de tilnærmelsesvis følger en ret linje. Du integner den bedste rette linje og aflæser dens hældning (a) og skæring med y-aksen (b). Så er modellen y = a*x + b (eventuelt kan du bruge andre betegnelser end y og x, fx C = a*t + b).
b) Tilvæksten pr. sekund af CO2-koncentrationen er lig hældningen af den før omtalte linje.
PS: Eventuelt kan du bruge lommeregneren til at finde den bedste rette linje.
b) Tilvæksten pr. sekund af CO2-koncentrationen er lig hældningen af den før omtalte linje.
PS: Eventuelt kan du bruge lommeregneren til at finde den bedste rette linje.
Skriv et svar til: Gærceller
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
