Matematik

Chi2 og BMI

07. oktober 2007 af La Gioconda (Slettet)
Formlen for Chi2-testen:
x^2=S(((Oi-Fi)^2)/(Fi))

hvor
Oi = Observerede data
Fi = Forventede data

BMI= vægt/højde^2

Nogen der kan fortælle mig, hvorfor de to formler ser ud som de gør? Ved Chi2 forstår jeg godt princippet i at man dividerer forskellen med forventede data, men hvorfor bliver forskellen helt præcist sat i anden?

Det samme spørgsmål har jeg til BMI-testen. Hvorfor er højde sat i anden, og ikke i tredje potens?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2007 af HenrietteB (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker, men hvis jeg skulle svare på det spørgsmål, så ville det være, at rent grafisk er det ikke særligt godt, hvis forskellen og dermed chi2 kan blive både negativt og positivt.

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

En chi^2 fordeling er en kvadreret standard normalfordeling. En standard normalfordeling er en normalfordeling med middelværdi 0 og varians 1.

Fra det der hedder den centrale grænseværdisætning ved man at
når man tager en sum af en masse tilfældige variable, trækker deres gennemsnit fra og dividerer med deres varians (det kaldes at standardiserer) fås noget som er næsten standard normalfordelt. Når dette kvadreres får man noget som er chi^2 fordelt.
Det du har stående ovenfor er en sum af en masse standardiserede variable som er blevet kvadreret. Det kan vises at man kan skrive disse variable på formen ovenfor, men medmindre du er meget interesseret vil jeg ikke skrive det her.

Svar #3
07. oktober 2007 af La Gioconda (Slettet)

#2 Gælder det samme i princippet for BMI-testen? Hvad ville der helt konkret ske hvis man satte højden i tredje potens, sådan at formlen blev ændret til: BMI= vægt/højde^3 ??

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

Nej, det er jo ikke sådan man har defineret BMI. Blandt i øvrigt ikke BMI sammen med din teststørrelse. De observerede værdier du har er værdier af BMI og har altså intet at gøre med hvordan man regner BMI ud.

Svar #5
07. oktober 2007 af La Gioconda (Slettet)

Ok, men jeg skal i en opgave have gjort rede for hvordan BMI-formlen vil ændres, hvis det var sat i tredje i stedet for i anden? Hvis vi nu ser bort fra Chi2-testen, hvordan...?! Selv har jeg ingen anelser om hvad der ville ske hvis man ændrede potensen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2007 af Madsst (Slettet)

Ja, jeg forstår heller ikke hvad der menes med det spørgsmål. Jeg kan godt forstå hvis du er lidt forvirret.

Skriv et svar til: Chi2 og BMI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.