Matematik

Bevis, enkeltlogaritmisk

08. oktober 2007 af Julie.K (Slettet)
Hej!

For at bevise at en eksponentiel udvikling bliver en ret linie i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem kan man vise følgende:



f(x)=b*a^x

log(f(x))=log(b*a^x)

log(f(x))=log(b)+log(a^x)

log(f(x))=x*log(a)+log(b)



F(x) kan vi så kalde f(x)1, da den har tilsvarende værdi på en alm. 2.akse. Log for nemhedens skyld sætter vi log(a)=u og log(b)=o



Så får vi:

f(x)1= u*x + o

Altså ligningen for en ret linie.



Jeg skal så gøre det samme, bare for f(x)=b*e^kx



Jeg har gjort det på følgende måde, kan man gøre det?

f(x)=b*e^kx

ln(f(x))=ln(b*e^kx)

ln(f(x))=ln(b)+ln(e^kx)

ln(f(x))=k*ln(e^x)+ln(b) (Da det gælder at ln(e^x)=x)

ln(f(x))=k*x+ ln(b) (Vi kalder ln(f(x)) for f(x)1 og ln(b)=o)

Så får vi:



f(x)1=k*x + o

Igen ligningen for en ret linie..

Kan det gøres på denne måde???


Hilsen Julie K.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2007 af mathon

måske lidt kortere:

y = b*a^x

log(y) = log(a^x) + log(b)

log(y) = log(a)*x + log(b)

Y = A*X + B, hvor A=log(a) og B=log(b), der er en lineær sammenhæng mellem

X og Y (log(x) og log(y))

Y = F(X) = A*X + B

Svar #2
08. oktober 2007 af Julie.K (Slettet)

Ja okay,
men problemet er at jeg SKAL bevise det med f(x)=b*a^kx
Så det er den jeg søger hjælp til/er i tvivl om.

Svar #3
08. oktober 2007 af Julie.K (Slettet)

hov, jeg mente f(x)=b*e^kx ....

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2007 af mathon

y = b*a^x = b*e^(kx) = b*(e^(k))^x,

hvoraf

a = e^(k)og

log(a) = k*log(e)
og dermed

log(y) = log(a)*x + log(b) = (k*log(e))*x + log(b)
og

Y = F(X) = A*X + B, hvor A = k*log(e) og B = log(b)

Svar #5
08. oktober 2007 af Julie.K (Slettet)

Okay, det kan jeg godt se.
Men hvordan kan det være du bare må sige følgende?

a = e^(k)og
log(a) = k*log(e)

???


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2007 af mathon

#5

se
http://www.peecee.dk/index.php?id=71968

Skriv et svar til: Bevis, enkeltlogaritmisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.