Fysik

Elpære

09. oktober 2007 af Nedergaard999 (Slettet)
Hej, mangler lige en formel eller to tror jeg?

En bestemt type elpære omsætter effekten 100 W, når spændingsfaldet over glødetråden i den er 220 V.

Hvor stor er glødetrådens resistens?

Glødetrådens resistens ved 0 grader er 46 ohm, og dens temperaturkoefficient for resistans er 4,8*10^-3*k^-1.

Hvad er trådens temperatur, når spændingsfaldet over den er 220V?

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2007 af mathon

P = U^2/R, hvoraf

R = U^2/P = (220*V)^2/(100W) = 484 V*Ohm*A/(V*A) = 484 Ohm


R = Ro(1+alfa*t)

R/Ro = 1+alfa*t

alfa*t = (R/Ro) - 1

t = ((R/Ro)-1)/alfa

t = ((484*Ohm/46*Ohm)-1)/(4,8*10^(-3)*K^(-1)) = 1983,7 K

273+t = 1983,7

t = 1710,7 C

Svar #2
10. oktober 2007 af Nedergaard999 (Slettet)

mange tak ..

Skriv et svar til: Elpære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.