Matematik

integraler

20. oktober 2007 af wiczar (Slettet)
hejsa.

Har lidt problemer med en integraleopgave.

Opgaven lyder som følger:

S cos^3x*sinxdx , fra 0 til pi/6

Ifølge facitlisten skal den give 7/64, men det får jeg slet ikke.

Jeg har sat t=cosx, hvor jeg så får dt=-sinxdx

når jeg så har ganget med -1 to gange, har jeg:

-S cos^3x*-sinxdx

Men jeg har lidt problemer med cos^3, for jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre med det.

Jeg har gjort:
-S t^3 dt

Jeg tror det er der jeg gør forkert, hvad skal man gøre der?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Brug reglen om integration af et produkt af to funktioner. Sæt


Så gælder der, idet vi ser bort fra integrationskonstanten, at


Altså er


Det vil sige, at


hvoraf


Nu skal du så bare indsætte grænserne, for at beregne det omtalte integral. Jeg får, ligesom facitlisten, at


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2007 af dnadan (Slettet)

S cos^3x*sinxdx
hvor t=cosx, hvoraf dt/dx=-sinx <=> dt=-1/sinx*dt
Dette indsættes, og der fås:
-S t^3 dt = -1/4*t^4 (jeg undlader integrationskonstanten, idet den ikke skal regnes med i bestemt integrale)
Græserne var(for x)
fra 0 til pi/6
Men for t, er de som følger:
0: cos(0)=1
pi/6=cos(pi/6)=sqrt(3)/2
hermed fås nu:
(-1/4*(sqrt(3)/2)^4)-(-1/4*1^4)=7/64

(jeg tror, at du har glemt at udskifte dine grænser)

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Uddybning: Generelt gælder der for reelle u != -1, at


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Dit forslag er naturligvis smartere end mit -- jeg ved ikke hvorfor jeg ikke selv fik den idé. ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2007 af dnadan (Slettet)

#4 Undskyldningen er naturligvis... Det er lørdag aften:)
Men dit var nu ganske kreativt, det vil jeg lige studere lidt:)

Svar #6
21. oktober 2007 af wiczar (Slettet)

tusind tak, det hjalp virkelig.
Ja det viste sig at være fordi jeg har glemt at sætte værdierne ind på x's plads..
Nu er den i hvert fald rigtig.
Tusind tak for hjælpen ;)

Skriv et svar til: integraler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.