Fysik

Varmefylde opg.

21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)
Hej!

Jeg har den her opg:
En metalblok vejer 2,5 kg.
Blokken får tilført 62,2 kJ dens temperatur stiger fra 15 - 70 grader (55 grader).

Beregn metalblokkens varmefylde?

Ved jo at enheden for varmefylde er kJ / kg*grad
Og jeg ved jo alle oplysningerne, men kan ikke lige gennemskue hvad jeg skal gøre med tallene.

Svar #1
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

Har prøvet således:

Grader på 1 kg(eller hvad i al verden kan man skrive) 55/2,5=22 grader
62200/22=2827,2727 J


Har bare lavet kilojoule om til joule der.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2007 af noveau (Slettet)

tror du skal sætte tallene ind- 62,2 / 2,5 * 55 og så for du varmefylde smidt i ansigtet

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

Du skal bruge følgende formel

Q = m*c*(temp. før - temp. efter)

Q = terminsk energi
m = masse [m] = kg
c = specifik varmekapacitet [c] = kJ/(kg*T)

Du indsætter dine informationer og isolerer lille c.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

ups. formlen er vist anderledes :P

Q = m*c*(temp. efter - temp. før)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

ellers gav det en specifik varmekapicitet med negativt fortegn ^^

Svar #6
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

2#

(62.2)/(2.5) *55 = 1368.4
Men nu har jeg jo brugt kJ i udregningen, bliver resultatet ikke så også i kJ / kg*c. Kan ikke passe stoffet har en varmfylde på 1368.4 kJ/kg*c. Men derimod godt J, så kunne det være bomuld (1300 j/kg*c)

Altså her er C = grader

4#
Ok takker prøver, har ikke prøvet at isolere med bogstaver endnu, det ser nemt ud, men kan ikke reglerne.

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2007 af Molle (Slettet)

[c] = J/(kg*K) = J/(kg*C) hvis [Q] = J
C er grader celsius.

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. oktober 2007 af Molle (Slettet)

Okay, i opgaven er Q beskrevet med kJ og så fås enheden [c] = kJ/(kg*K)

Svar #9
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

Hvad er det K der?

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. oktober 2007 af Molle (Slettet)

Kelvin altså enheden for temp.

Svar #11
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

10#
Det forstår jeg ikke, prøver at skrive det op så:
Så skal jeg simpelthen finde ud af hvad 55 c er kalvin? Det er 131.
C = 62,2 / (2,5*131)

Så C = 0,189924 kJ hvilket må være 1899,24 Joule ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

masse = 2.5 kg
Q = 62,2 kJ
delta temperatur = 55 kelvin
specifikke varmekapacitet (c) = den skal vi finde!



Q = m*c*delta temperatur
Q / (m * delta temperatur) = c

jeg indsætter oplysningerne

62,2 kJ / (55 K*2,5 kg) = 0,45 Kj/(kg*K)!!!!!

Svar #13
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

hva er jeg helt gal på den? fanme siddet for langtid med den her opg nu

Svar #14
21. oktober 2007 af Contradel (Slettet)

12#
Tak, undskyld jeg var helt kørt død i den, ja (c) angives jo i kJ/(kg*grad) Og som du kan se, havde jeg ikke fattet at det var var grad stigningen (må være delta temperatur), så jeg regnede ud hvad celcius var i kelvin, derfor helt forkert.
Tak skal du have! Så passer det også rigtig godt med at være af metallet jern!

:)


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2007 af DeutscherDäne (Slettet)

Det var så lidt Contradel (: Fysik var (og er) mit værste fag, så jeg forstår godt at det kan være svært

Brugbart svar (0)

Svar #16
06. marts 2019 af Sergent (Slettet)

#6 helt enig.

Beregn metalblokkens varmefylde.

Vi bruger formlen: E=m*c*deltaT

Omskrives til: c=E/m*deltaT

deltaT=Tslut-Tstart  <=>  deltaT=70-15=55 Celsius

c=62,2Kj/2,5kg*55celsius  <=>  c=1368,4 Kj/kg*Celsius

Metallets varmefylde er altså 1368,4 (Uden enhederne)

Det kunne hævdes at der var tale om bomuld (1300), da vores resultat ligger tæt på følgende.


Skriv et svar til: Varmefylde opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.