Fysik

Haster: Fysikopgave

21. oktober 2007 af Lektie boy (Slettet)
Hej. Er der nogen der kan hjælpe mig med denne fysikopgave? Jeg har tænkt over opgaven i lang tid og er meget i tvivl. Jeg håber virkelig at nogen kan hjælpe mig. Det haster dog lidt, da jeg skal aflevere det i morgen :(
Men opgaven lyder:

Et system består af en klods på et bord, der er forbundet til en hængende klods gennem en masseløs, ustrækkelig, horisontal snor. Snoren løber over en masseløs, friktionsfri trisse. Klodserne har begge massen, m. Friktionskoefficienten mellem klodsen og bordet er MU_k. Klodsen på bordet bevæger sig i udgangssituationen mod venstre med fart v1. Efter et vist tidsrum er klodsen på bordet tilbage i sin udgangsposition.

- Bestem systemets kinetiske energi efter, at klodsen til højre har bevæget sig afstanden, h, nedad i forhold til udgangsposition. MU_k sættes til 0,5.

Mit forslag er:
Begge klodser bevæger sig med h. Friktionskraften på klodsen på bordet vil udføre arbejdet:
A = F_k*h = MU_k*m*g*h

Det må altså være systemets kinetiske energi. Dog er jeg ret usikker og umiddelbart er dette mit eneste bud.

Jeg håber virkelig at nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

Hvad mener du her:
"Klodsen på bordet bevæger sig i udgangssituationen mod venstre med fart v1. Efter et vist tidsrum er klodsen på bordet tilbage i sin udgangsposition."

Er det sådan at klodsen på bordet bevæger sig mod tridsen i takt med den anden klods falder ned? Hvad menes med at den ene klods starter med en hastighed?

Svar #2
21. oktober 2007 af Lektie boy (Slettet)

Der er faktisk to delopgaver. Den første delopgave har jeg løst, og der skulle man bruge det. De mener vist, at den bevæger sig væk fra trissen og så tilbage til startpositionen.
Men i anden delopgave (den vi snakker om nu) bevæger den anden klods sig nedad med afstanden h. Det betyder vel at klodsen på bordet også bevæger sig mod trissen med afstand h.

Jeg tror ikke vi skal bruge den sætning, som du fremhævede. Det var som sagt til forrige delopgave. Jeg tror kun at vi skal fokusere på det andet, som jeg skrev.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

Din tankegang er rigtigt. Det arbejde gnidningskraften udfører på klodsen er givet ved
A = F_k*h = MU_k*m*g*h
da klodsen på bordet selvfølgelig også bevæger sig samme afstand som den klods der hænger. Klodsen der hænger omdanner dens potentielle energi til kinetisk energi.
Systemet får derved den kinetiske energi
E(kin) = mgh - A
den potentielle energi fra klodsen der falder, minus det arbejde der går til spilde til gnidning


Svar #4
21. oktober 2007 af Lektie boy (Slettet)

Ja, kan godt se hvad du mener. Tænkte nok også at jeg manglede lidt mere. Jeg takker dig endnu engang for din hjælp. Jeg har virkelig været glad for at du har villet hjælpe mig. Nu har jeg endelig fået skrevet opgaven færdig. Jeg ønsker dig god arbejdslyst.

Endnu engang tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2007 af Lurch (Slettet)

det var så lidt. held og lykke med det

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2007 af MuhammedAbdul (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: Haster: Fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.