Musik

Latent modulation

23. oktober 2007 af dansemyg2 (Slettet)
I en koralharmoniering i A-dur er der en latent modulation. Min lærer har foreslået, at jeg bruger en d-dur akkord (altså subdominanten i a-dur) til at skifte mellem de to tonearter. Men hvilken toneart ville være mest oplagt at skifte til (den skal være mol).


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. oktober 2007 af Musikipedia (Slettet)

Umiddelbart vil parallel tonearten til A-dur, altså F#m, være det mest oplagte at modulere til. Jeg ved dog ikke hvad en latent modulation er, og mit musikleksikon ved det heller ikke, så i dit tilfælde er det måske alligevel ikke det mest oplagte...

Brugbart svar (2)

Svar #2
29. oktober 2007 af aetas (Slettet)

Et skift til F#m er det modsatte af en (latent) modulation.

Jeg vil foreslå C#m - og så kan du tænke lidt over hvorfor.

Brugbart svar (2)

Svar #3
01. november 2007 af Musikipedia (Slettet)

FUGHS: Kan du fortælle mig hvad en latent modulation er? Jeg kan forstå dit princip med at det er det modsatte af mit forslag, og at det derfor er C#m - men kan du give mig definitionen på en latent definition?
Der står ikke noget om det i Gads Musikleksikon (og ja, jeg har det todelte), og jeg kan heller ikke finde noget om det på nettet.

Når jeg slår latent op i Nudansk ordbog, står der: "som eksisterer uden at være synlig el. kommet til udtryk (=skjult)"
Hvis det bare er en skjult modlation, kan det da lige så godt være F#m som C#m...?

Brugbart svar (2)

Svar #4
04. november 2007 af aetas (Slettet)

En latent modulation er bare et fortegnsskift. Latent er måske lidt forældet at bruge. Det betyder vist nærmere en kromatisk alteration. Slå modulation op i din musikordbog, og derefter kromatisk alteration.

Hvis der var tale om en modulation er det rigtigt at F#m eller dominant havde været oplagt, det også er gammel kotyme i klassisk musik. Men der skal være et fortegnsskift her. Spørg endelig. Jeg har faktisk også undersøgt lidt mere omkring det du spurgte mig om, angående hvornår man ved om tonen skal sænkes eller hæves, hvis du ikke har fået svar har jeg mere at tilføje.

Brugbart svar (2)

Svar #5
08. november 2007 af Musikipedia (Slettet)

Så latent modulation er det du kalder kromatisk alteration. I leksikonet står der "Kromatisk forandring: fx en forhøjelse af subdominantens grundtone, så den bliver vekseldominant"
Det er altså ud fra dette princip, at du vil have koralen til at modulere fa A-dur til C#m. Jeg forstår ikke helt sammenhængen, så mon du kan uddybe den lidt? :)

Jeg har faktisk fået svar, men du må meget gerne tilføje noget mere. Jeg er dog bare bange for at det er gået lidt i stå med den side. Jeg har ikke rigtigt tid til at vedligeholde den, og det er vel i virkeligheden lidt ærgeligt, da jeg tror disse værktøjer er meget nyttige...

Brugbart svar (2)

Svar #6
08. november 2007 af aetas (Slettet)

Jeg tror jeg har formuleret mig lidt mudret. En latent modualtion, er det samme som at sige automobil i stedet for bil. Det jeg siger er, at når man møder en "latent" modulation (hvis du ser mit indlæg skriver jeg også latent i parantes, fordi det er et fyldeord). Det er rigtigt, hvad du siger, at F#m kan være en mulighed, jeg skrev indlæget hurtigt med at F#m ikke var en mulighed, men i min opfattelse er en modulation (en slags dårlig vane jeg har fået) en overgang fra én toneart til én anden (fortegnsskift) men jeg kom selvfølgelig i tanke om at modulation i lige så høj grad kan være en et skift til dominanten, paraleltonearten osv., det er min fejl ja.
En modulation er en kromatisk alteration, men det var jo så IKKE det princip jeg gik udfra, men det jeg lige kom i tanke om :)

Jeg vil gerne hjælpe, jeg ved ikke hvad du har fået at vide nu? Men det er ærgerligt du ikke laver på hjemmesiden længere, det er et rigtigt brugbart redskab.

Brugbart svar (2)

Svar #7
10. november 2007 af Musikipedia (Slettet)

Nu tror jeg vi har nørdet nok rundt i den latente modulation, så lad os lukke den debat :)
Angående det andet med fortegnene, så behøver du som sådan ikke fortælle mig så meget. Jeg har i princippet ikke brug for at vide det, så længe hjemmesiden står på standby, så lad os bare droppedet for nu...
I øvrigt - hvis du selv går og interesserer dig for hjemmesider, er du da mere end velkommen til at overtage mit projekt, og så ellers udbygge siden med hvad du nu har lyst til - fx definitionen på en latent modulation...

Skriv et svar til: Latent modulation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.