Fysik
Usikkerhedsprincippet?
26. oktober 2007 af
Ole Sørensen (Slettet)
Hej, jeg har en opgave i kvant der lyder:
"En meget præcis måling af koordinaten for en partikel, der befinder sig i en harmonisk kvante-oscillator, resulterer i værdien x=(et konstant udtryk jeg ikke gider skrive ind).
Angiv de tre laveste mulige resultater af en måling af energien, som foretages efter målingen af koordinaten"
Hvordan skal denne opgave gribes an?
"En meget præcis måling af koordinaten for en partikel, der befinder sig i en harmonisk kvante-oscillator, resulterer i værdien x=(et konstant udtryk jeg ikke gider skrive ind).
Angiv de tre laveste mulige resultater af en måling af energien, som foretages efter målingen af koordinaten"
Hvordan skal denne opgave gribes an?
Svar #1
26. oktober 2007 af sheaf (Slettet)
Mon ikke du skal indse at energien mindst må være
E = (delta_p)²/(2m) + ½m(omega)²(delta_x)²
Dernæst bortskaffes delta_p v.h.a. HUP, mindsteenergien beregnes og de tre laveste energiniveauer større end denne kan findes.
Som en sidebemærkning til HUP; vogt dig for at få den opfattelse, at det har noget med måleusikkerheder og samtidige målinger at gøre.
E = (delta_p)²/(2m) + ½m(omega)²(delta_x)²
Dernæst bortskaffes delta_p v.h.a. HUP, mindsteenergien beregnes og de tre laveste energiniveauer større end denne kan findes.
Som en sidebemærkning til HUP; vogt dig for at få den opfattelse, at det har noget med måleusikkerheder og samtidige målinger at gøre.
Svar #2
27. oktober 2007 af Ole Sørensen (Slettet)
Nu skriver du delta_x, men det er jo bare x? x er jo bestemt præcist til en eller anden konstant? Eller har jeg misforstået noget?
Svar #3
28. oktober 2007 af sheaf (Slettet)
Min forståelse af opgaven udfra overskriften var at du skulle anvende HUP hvilket nødvendigvis indebærer et ensemble af målinger og tilhørende spredninger. Derfor antog jeg, at du har fået opgivet en positionsmåling med tilhørende spredning. Er det ikke tilfældet, men foretages blot een enkelt måling kan HUP ikke bruges til noget. Sig til hvis det ikke står dig klart.
Kig i stedet på |psi|² for de forskellige energiniveauer i den målte position x. Disse størrelser er direkte et udtryk for hvor sandsynligt det er at finde partiklen i denne energitilstand på positionen x.
Kig i stedet på |psi|² for de forskellige energiniveauer i den målte position x. Disse størrelser er direkte et udtryk for hvor sandsynligt det er at finde partiklen i denne energitilstand på positionen x.
Skriv et svar til: Usikkerhedsprincippet?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
