Matematik
Svingninger
28. oktober 2007 af
Asmae (Slettet)
Hvordan aflæser jeg en forskydning på x-aksen og hvordan gør man det på y-aksen?
Svar #1
29. oktober 2007 af mathon
...bruger x-aksen og y-aksen, som du ville bruge en lineal, hvis du skulle notere en forskydning...
Svar #2
29. oktober 2007 af mathon
funktionsmæssigt:
grafen F: {(x,y)€R^2|y = f(x)}
ved en parallelforskydning efter parallelforskydningsvektor [a,b]
x' = x+a <=> x = x'-a
og
y' = y+b <=> y = y'-b, således at du for den parallelforskudte graf F'
har
F': {(x',y')€R^2|y'-b = f(x'-a)}, som man sædvanligvis ikke "gider" sætte "mærker" på
og derfor skriver
{(x,y)€R^2|y = f(x-a) + b} eller blot
y = f(x-a) + b
hvis specielt parallelforskydningsvektoren er [a,0]
fås
y = f(x-a)
hvis specielt parallelforskydningsvektoren er [0,b]
fås
y = f(x) + b
.....................................................................................
for en harmonisk svingning betyder det, at
y = f(t) = A*cos(w*t) parallelforskudt efter [a,b] = [a,0]
bliver
y = f(t) = A*cos(w*t-a)
og
y = f(t) = A*cos(w*t) parallelforskudt efter [a,b] = [0,b]
bliver
y = f(t) = A*cos(w*t) + b
grafen F: {(x,y)€R^2|y = f(x)}
ved en parallelforskydning efter parallelforskydningsvektor [a,b]
x' = x+a <=> x = x'-a
og
y' = y+b <=> y = y'-b, således at du for den parallelforskudte graf F'
har
F': {(x',y')€R^2|y'-b = f(x'-a)}, som man sædvanligvis ikke "gider" sætte "mærker" på
og derfor skriver
{(x,y)€R^2|y = f(x-a) + b} eller blot
y = f(x-a) + b
hvis specielt parallelforskydningsvektoren er [a,0]
fås
y = f(x-a)
hvis specielt parallelforskydningsvektoren er [0,b]
fås
y = f(x) + b
.....................................................................................
for en harmonisk svingning betyder det, at
y = f(t) = A*cos(w*t) parallelforskudt efter [a,b] = [a,0]
bliver
y = f(t) = A*cos(w*t-a)
og
y = f(t) = A*cos(w*t) parallelforskudt efter [a,b] = [0,b]
bliver
y = f(t) = A*cos(w*t) + b
Skriv et svar til: Svingninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
