Matematik

Haster!

05. november 2007 af seriøs (Slettet)
jeg har fået af vide at jeg skal finde højden i en isvaffel når jeg ved at den rummer 2 dl altså 200 cm^3
og jeg har brugt formlen V=1/3xpixr^2xh (x= gange)
jeg har isoleret h og har fundet det rigtige resultat. Så får jeg at vide at jeg skal:

bestem målene på en mega-isvaffel, der rummer 1/2 liter is. vælg r og find dernæst h.

Hvordan skal jeg isolere både r og h? skal jeg sætte den sådan r^2/h = 1/3xpi ???????????????? på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Ja, V(h)=1/3*pi*r^2*h, som du skriver. Der står jo, at du skal vælge r, så den kan du frit sætte.

Svar #2
05. november 2007 af seriøs (Slettet)

jeg skal både vælge r og h skal jeg så divider r^2 med h ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Start med at løse ligningen 200 cm^3=1/3*22/7*9cm^2*h med hensyn til h (isoler h). Her har jeg sat r=3cm.

Svar #4
05. november 2007 af seriøs (Slettet)

mener du at jeg bare kan tage et tilfældig tal? F.EKS r^2 = 5^2 = 25? så vil jeg da ikke få det samme summe til at stå på begge sider af lighedstegnet .... er 1/2 liter ikke der samme som 1000 cm3??? for hver 1dl = 100cm3

Svar #5
05. november 2007 af seriøs (Slettet)

her siger du 200^3 hvorfor er det sådan jeg finder frem til 1/2 liter

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

med radius lig 3cm får du en is på godt 21 cm i højden, det kan man da kalde en mega-is

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

sæt 500cm^3 ind i stedet for de 200cm^3, jeg så ikke lige, at der stod 500

Svar #8
05. november 2007 af seriøs (Slettet)

:) hvorfor nu 500 ? er det fordi 500cm^3 er det samme som 1/2 liter is? altså hvorfor skal jeg pludselig opløfte istedet for at skrive 1000cm3.
for 1dl skal da ganges med 100 el? og når 1dl er 100cm3 så bliver det 1000 er forklar mig hvad du har gjort .........

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg tror opgavestilleren vil have dig til at finde en fornuftig (håndtelig) størrelse på en megais, det kan jo ikke nytte noget, at den blir' 3 meter lang, derfor kan du starte med at dagge funktionen h(r) udfra dine oplysninger, så kan du se på grafen hvad der vil være en passende størrelse.

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

1/2 liter = 500cm^3, så vi får: 500 cm^3=1/3*22/7*9cm^2*h, løser du med hensyn til h, får du: h(r)=1500/(pi*r^2). Du kan nu tegne din graf og vælge r ud fra den.

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2007 af Erik Morsing (Slettet)

der skulle have stået h(r)=1500cm^3/(pi*r^2), så vi får enhederne med, så kan vi også se, at h kommer ud i cm.

Svar #12
05. november 2007 af seriøs (Slettet)

perfekt tak :o)

Skriv et svar til: Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.