Matematik

Finde vektor ud fra længde

06. november 2007 af kaspx (Slettet)
Jeg har følgende oplysninger:

|v_a|=2, |v_b|=5, v_a * v_b = 7

v_ = vektor og * = prikprodukt

Jeg skal bl.a. beregne |v_a+v_b| og senere noget projektion. Derfor vil jeg gerne finde de to vektorer. jeg har beregnet vinklen mellem dem, men er i tvivl om hvordan jeg skal finde vektorernes koordinater ud fra oplysningerne.

Jeg er klar over, at man kan beregne:

v_a (|v_a|cosv,|v_a|sinv)

Men det er iflg. min formelsamling kun gældende når v er den vinkel vektoreren danner med x-aksen og ikke med en anden vektor.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2007 af mathon

se
http://peecee.dk/index.php?id=76914

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2007 af mathon

når v er vinklen mellem vektor_a og vektor_b
gælder

cos(180°-v) = (2^2+5^2-sqr(43)^2)/(2*2*5)

cos(180°-v) = -(7/10) = -0,7

180°-v = cos^-1(-0,7) = 134,427°

v = 180°-134,427° = 45,573°

Svar #3
06. november 2007 af kaspx (Slettet)

Tak for dine svar. Vinklen har jeg ingen problemer med at beregne vha. af de givne oplysninger, da jeg anvender definitionen på skalarproduktet.

Der er flere af de omskrivininger du anvender i dit dokument, som jeg ikke kender, bl.a.:

(v_a + v_b)^2 = |v_a + v_b|^2

Når højre side udbregnes, så står der for mig at se gange mellem de to vektorer, og ikke prik. Kan disse blot substituere hinanden?

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2007 af mathon

...sådan har jeg brugt dem...

veltor_a "prik" vektor_b = veltor_a * vektor_b

og under vektorer har du lært,
at
(vektor_a)^2 = |a|^2

Svar #5
06. november 2007 af kaspx (Slettet)

Forstår jeg det så korrekt, at du skriver:

|v_a + v_b|^2 = (v_a)^2 + (v_b)^2 + 2 * (v_a PRIK v_b)

Jeg synes der bør stå v_a GANGE v_b (som ikke er lig 7)

Vedr.:

(vektor_a)^2 = |a|^2

Så siger min lærebog:

v_a PRIK v_a = |a|^2

Kan ikke helt se det er det samme. Tager jeg fejl?

Skriv et svar til: Finde vektor ud fra længde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.