Samfundsfag

Avisernes holdning

28. maj 2004 af D@niel (Slettet)
Hej alle,

I må lige hjælpe mig engang...

Hvilke aviser har hvilke politiske holdninger?? Evt. placeret i forhold til hinanden..

Håber nogen kan hjælpe, på forhånd tak!

#Daniel

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2004 af SAHIB (Slettet)

Information - Politikken = venstreorienterede

jyllandsposten - Berlingske tidende = Borgerlige


Lige hvad jeg kunne komme i tanke om. Ret mig hvis det er forkert :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2004 af Ktulu (Slettet)

nogenlunde

Information: venstreorienteret
Politiken: Radikal (venstre-midt)
Jyll. + Berling. = borgerlig
BT + EB = fatter brik

Svar #3
28. maj 2004 af D@niel (Slettet)

jamen tak for hurtigt svar til jer begge to....

Jeg er specielt glad for:

BT + EB = Fatter brik

;-)


#Daniel

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2004 af Kaare (Slettet)

Hmm... er ikke helt sikker på hvordan de to "fatter brik" skal forstås men ellers har Ktulu helt ret :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2004 af *A* (Slettet)

Husk lige weekend avisen og børsen

Brugbart svar (1)

Svar #6
28. maj 2004 af madsbs (Slettet)

ja hvis man kigger på den traditionelle
venstre-højre-skala ser det sådan ud (grovt):

information-politiken-ekstra bladet-berlingeren-bt-jyllands posten

men generelt har de danske aviser ikke rigtig længere en specifik politisk holdning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2004 af *A* (Slettet)

tjo information er da stadig rimelig rød så vidt jeg har hørt

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. maj 2004 af Symmanine (Slettet)


Dagbladet Arbejderen = Socialistisk / Venstreorienteret

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. maj 2004 af madsbs (Slettet)

ja ok der er da nogle undtagelser..
men politiken er fx ikke kun en radikal avis længere. Den er nærmest blevet mere socialdemokratisk.. men det er meget groft sagt.

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. maj 2004 af PiaZorro (Slettet)

jeg er ikke helt sikkert men
-----stiftstidende = venstreorienteret (i hvert fald nordjyske)

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2004 af darkseer (Slettet)

ja forstår heller ikke hvad der er galt med ekstra bladet. hvis jeg ik tager fejl vandt journalister fra EB cavling prisen iår. og de var nok de eneste der ikke åd den danske og amerikanske regerings irakløgne råt. desuden står de for det mest opsøgende journalistik i dk, i bedste 60 minutes-stil, jvf. Farumsagen m.m.

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. maj 2004 af Ktulu (Slettet)

Jeg skrev, at BT + EB fatter brik, fordi de ikke har nogen fast overbevisning. Problemet med fx EB, som jeg ser det, er, at de bare er sensationsliderlige. De forsøger ikke at gå videre i dybden med sagerne.
Hvis der er noget, som folk mangler, er det mere tilbundsgående journalistik, hvor der ikke forsøges at give de lette svar - men hvor der skabes en bredere horisont.
Det er da fint, at de buster en korrupt borgmester eller to, men altså - er det ikke lidt mere gavnligt at gå ind og lave journalistik, som har fagner lidt bredere og ikke søger at give de lette svar, men forskellige - måske komplekse - syn på samme sag?

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2004 af Averell (Slettet)

EB kommer fra Politikens Hus, og ja, det er svært at placere den på en højre-venstre-skala. Den konservative Hans Engell er redaktør, men læserskaren ligger længere til venstre - tit socialdemokratisk.

BT kommer fra det berlingske officin (nu har de godt nok solgt deres sjæl til norske Orkla) og den er lige så svær at placere. Erik Meier Carlsen er redaktør. Han var tidligere intellektuel på barrikaderne i selskab med Information; men han har lavet et kæmpe make over, og hans vigtigste mission er nu "at lave som som alle kan forstå". Nu hævder jeg noget, som virkelig bare er en fornemmelse, og det er, at BTs læserskare egentlig er samme klientel som EB, det er bare de socialdemokrater som er begyndt at stemme Dansk Folkeparti i stedet for.

Prøv at lægge mærke til Erik Meier Carlsen næste han er i fjernsynet. Godt nok er det et skodblad, han er redaktør for, men han er faktisk utroligt skarp, og han kan faktisk sige ting, "så alle kan forstå det"

Konklusion: Både EB og BT er sensationspresse uden tydeligt politisk ståsted; men EB kommer fra et socialdemokratisk/radikalt orienteret bladhus og har socialdemokratiske læsere, mens BT kommer fra et højreorienteret bladhus og har højreorienterede læsere. Hertil skal det bemærkes, at det er svært at placere DF på en højre-venstre-skala. Der er jo noget socialdemokratisk over dem, de har bare erstattet "Internationale" og fagforeningerne med den krigsliderlige "Kong Kristian". Så det er Socialdemokratiet i en national ramme, og da jeg trods alt ikke vil kalde dem nationalsocialistiske, kunne man måske kalde dem nationalsocialdemokratiske?

Til sidst skal det nævnes, at Politiken og JP nu samarbejder om mange ting, men aviserne har stadig hver deres standpunkt.

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2004 af madsbs (Slettet)

Tja hvorvidt Hans Engell stadig er konservativ, tvivler jeg nu lidt på. Han kan i hvert fald godt lide at tale mindre pænt om sine tidligere partifæller...

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. juni 2004 af madsbs (Slettet)

Jeg kom lige til at læse både BT og Ekstra Vladet i dag..
For tiden kan jeg se, at EB kører meget på de pamperlignende tilstande der kører i Venstre/Konservative, medens BT fokuserer på, hvor meget støtter Poul Nyrup får til EP-kampagnen. Der er altså stadig lidt holdning bag aviserne...

Brugbart svar (0)

Svar #16
04. juni 2004 af erdos (Slettet)

#13:

Erik Meier Carlsen er tilmed buddhist!

Og ja, DF kan både betegnes som nationalsocialistiske, socialkonservative, men også liberale!

Se fx.:

"Dansk Folkepartis overordnede mål er at genoprette Danmarks selvstændighed og frihed og at sikre den danske nations og det danske monarkis beståen. Dansk Folkeparti vil forvandle formynderstaten til et samfund bestående af frie danske borgere, som ønsker at klare sig selv og bestemme over sig selv.

Kilde: www.danskfolkeparti.dk

"genoprette Danmarks selvstændighed og frihed" - de er imod unionsudviklingen og vil trække DK ud af denne

"sikre den danske nations og det danske monarkis beståen" - de vil sikre nationen og monakiet. Dette nævnes først i principprogrammet og er derfor vigtige elementer for partiet!

I den sidste del lægges der et negativt tryk på "formynderstaten" og den ideologiske holdning, der kommer til udtryk minder mest om liberalisme - vægt på frihed, og det at den enkelte skal klare sig selv.

Brugbart svar (0)

Svar #17
04. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

Kalle jeg tror du skal være forsigtig med betegnelsen 'nationalsocialistisk'. Denne bliver som bekendt anvendt om nazister. Dette ville være aldeles forkert at betegne dem således!
Du kan til en vis grad godt betegne dem som nationalister.
Men DF er ikke tilhængere af en bestemt ideologi.
De er liberale mht. økonomi. Konservative mht. retsstaten og lov og orden.
Socialdemokratiske mht. velfærd, svage og gamle.
Nationalistiske mht. sindelag og udlændingelovgivning.

Brugbart svar (0)

Svar #18
04. juni 2004 af PiaZorro (Slettet)

DF er populister

Brugbart svar (0)

Svar #19
04. juni 2004 af Ktulu (Slettet)

Populisime er ikke en ideologi. Men hvis du vil betegne DF som populister, må du betegne samtlige partier i folketinget som populister.

DF har faktisk holdt den samme politik siden partiet blev dannet. Se i stedet på fx venstre, konservative, Soc.dem osv. - de har overtaget meget af DF's politik på fx udlændinge/indvandreområdet. Soc.dem's leflen for stramninger på udlændingeområdet er da baseret på en populistisk analyse, som er grundet i deres vælgeres flugt til DF.

Skriv et svar til: Avisernes holdning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.