Biologi

Hjerte-kar sygdom, blodtryk HASTER!

07. november 2007 af MikkelKarlsen (Slettet)
Salt forsnævrer modstandskarrene i nyrerne uafhængigt af blodtrykket, og øger derfor tilbøjelighed til sammenklumpning af blodpladerne.

vil blodtrykket så stige, fordi man opfatter blodtryk som et tryk i blodet, så blodet løber langsommer,

eller

er vil blodtrykket falde, fordi blodet løber langsommere gennem årerne, da åregangene er smallere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Blodtrykket stiger fordi diameteren af venerne bliver smaller hvorfor der skal mere tryk på, for at den samme mængde løber igennem. Det høje tryk belaster hjertet, som skal arbejde hårdere, hvorfor man søger at behandle det. Behandles det ikke, kan det i værste fald give hjerteanfald, og kan også skade blodkar, hjernen og nyrerne.

TanteOda

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Venerne kan så vidt jeg lige husker ikke trække sig så godt sammen... Dette kan dog de muskulære arterier... "Hjerteanfald" er et meget vidt begreb... Der kan ske muskelhypertrophy, og chancen for blodpropper stiger herunder også i coronararterierne... Dette kan bl.a. føre til iskæmi i vævet..

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Du skal huske på det musklerne, der er omgivet venerne og altså ikke kun pulsårene, som er omgivet af et muskelcellelag.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Det ved jeg skam...det jeg skriver er at venerne ikke er det ensete der yder forskellen... arterier og arteriolers muskellag er betydeligt tykkere end venernes... Disse kar fungerer tillige som fordelingskar... Dvs de kan nedsætte blodgennemstrømningen gennem visse organer ved traume med blodtab til følge... det høje blodtryk som følge af salt skyldes tillige at osmolariteten i blodet stiger hvorved rearbsorptionen af vand i nyretubuli stiger... dette giver øget væske volumen og som følge heraf højere blodtryk...

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Det ved jeg, men at fuldstændig afskrive at vener ikke kan blive smaller, det er altså forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Har jeg heller ikke på noget tidspunkt gjort... Skriver jo netop bare at vener har mindre kontraktil kraft end arterier... tunica media i de muslulære arterier kan være over 10 cellelag tykt, mens dette lag små og mellemstore vener ikke kommer op på mere end 2-3 lag...

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2007 af TanteOda (Slettet)

Så må jeg læse og forstå din tekst i #2 helt forkert "". Uagtet, dette hjælper ikke Mikkel, så det her bliver mine sidste ord i tråden.

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2007 af M_Malling (Slettet)

iskæmi i hjetevævet kan jo så faktisk også føre til hjerteinfrakter, mener jeg at have hørt.
Og så må jeg give Stenalt ret. der står i #2 at venerne ikke kan trække sig særlig meget sammen. venerne kan trække sig sammen, men ikke særlig meget. de fungere i bund og grund som et blodresevoir som kan aftappes når man skal bruge det. der vil da ske en sammentrækning i venerne der øger venernes tilbageløb som øger blodmængden til hjerter.

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2007 af Stenalt (Slettet)

Helt rigtigt at iskæmi kan føre til infakter... der findes to former: infarctus anaemicus: vævsdød som følge af nedsat eller ophørt blodtilførsel med efterfølgende blodtomhed i vævet.
infarctus haemorrhagicus: Vævshenfald i et organ med dobbelt arterieforsyning hvor tillukning af det ene medfører vævsdød og efterfølgende blodoverfyldning...

Svar #10
08. november 2007 af MikkelKarlsen (Slettet)

Tusinde tak for jeres rigtig gode svar! :)

På trods af jeres lille uoverensstemmelse om hvorvidt venerne kan blive smallere eller ej, har i lige givet mig det svar, jeg har brug for, til at komme videre med min rapport.. :D

Mange tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. november 2007 af M_Malling (Slettet)

En lille ting som du nok også skal have med, så vil lagsommere gennemstrømning af væske gennem et rør give højere tryk. Jo hurtigere strømmen er des lavere er trykket.

Skriv et svar til: Hjerte-kar sygdom, blodtryk HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.