Dansk

Stygotius - Hurtigt spørgsmål om tegnsætning ved citater

23. maj kl. 20:47 af mariestuart - Niveau: A-niveau

Hej

Skal der i eksemplet sættet to punktummer, eller skal der blot sættes ét? Følgende eksempel er taget fra Studienet, men jeg er kommet i tvivl. 

Eksempel 1: Vi ser et eksempel på, hvordan han vælger at fjerne sig fra familien i slutningen: “Far sad nede i bunden af haven sammen med hunden, ved siden af det træ, vi plantede, da Bertil blev født.” (l. 88-89). 

Eksempel 2: Vi ser et eksempel på, hvordan han vælger at fjerne sig fra familien i slutningen: “Far sad nede i bunden af haven sammen med hunden, ved siden af det træ, vi plantede, da Bertil blev født” (l. 88-89). 

På forhånd tak - og god aften. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj kl. 21:00 af MentorMath

Hej

Mig bekendt, sættes et punktum altid efter en eventuel parentes. Altså vil jeg klart mene, at eksempel 2 er mest korrekt, i henhold til dansk standart.

En lille bemærkning:

Vi ser et eksempel,, hvordan han vælger at fjerne sig fra familien i slutningen: “Far sad nede i bunden af haven sammen med hunden, ved siden af det træ, vi plantede, da Bertil blev født” (l. 88-89). 

For mig at se, bør kommaet sættes før "på" - ikke efter.

Godaften også :) 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj kl. 08:16 af Stygotius (Slettet)

Tak for tilliden.

Jeg ser at du har valgt at bruge startkomma. Det er jo også valgfrit omend jeg selv finder det håbløst, forvirrende og ødelæggende  -og på alle måder modent til øjeblikkeiig. afskaffelse. Der er intet godt at sige om det, og der er da heller ingen sprogfolk der bruger det. At det ikke allerede er afskaffet, skyldes kun at forsk. dagblade synes at det er så hyggeligt med det de engang lærte i folkeskolen og desuden hader forandringer

Kommaet, som er et startkomma, sættes i dit eksempel efter (hoved)sætningen  "Vi ser et eksempel på". Ordet "" er her en præposition, ikke en konjunktion (bindeord). Et startkomma er som bekendt(?) et komma før en ledsætning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj kl. 12:51 af MentorMath

#0: Jeg undskylder, hvis jeg har skrevet noget ukorrekt, i forhold til hvor kommaet bør sættes. 

#2

Fortsat i: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2091029


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. maj kl. 19:27 af Stygotius (Slettet)

Du har da ikke noget at undskylde.

Skriv et svar til: Stygotius - Hurtigt spørgsmål om tegnsætning ved citater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.