Matematik

Hjælp bestem ligning for linjer

08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)
en linje har hældningen 2 og går gennem (1,3).
en anden linje har hældningen -1 og går gennem (-1,-2)

a) bestem en ligning for hver af de to linjer.

b) bestem linjernes skæringspunkt.


Svar #1
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

Hvordan får jeg tegnet den i TI interactive?
Jeg har siddet og leget lidt med graferne, men syntes ikke jeg kan indtaste hældningstal nogle steder.

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2007 af KristofferFage (Slettet)

Du har jo a i begge, så du skal vel bare have isoleret b og plottet ind:
y = ax + b..

Svar #3
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

a er hældningstal eller hvad?

Undskyld jeg er lidt langsom. men kan du skære det ud i pap?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2007 af KristofferFage (Slettet)

Og for at finde skæringspunkt, skal du bare sætte ligningen for linjerne og isolere x.. Så har du x-koordinatet for deres skærningspunkt.

Svar #5
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

jeg forstår det stadig ikke. men tak fordi du prøvede :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2007 af KristofferFage (Slettet)

Ja. Vi kan lige tage den første.

Hældningstal = 2, vi har koordinatsættet (1 , 3)..

Ret linje: y = ax + b => b = y - ax

b = 3 - 2*1 = 1

Så: y = 2a + 1 for den første..

Svar #7
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

så nr to er:

hældnings tal = -1

ret linje: y = ax +b > b= y -ax

b= -2 - 1*(-1) = -3

Svar #8
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

y = -1a -3

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2007 af KristofferFage (Slettet)

Jeps.. Den er derfor:

y = ax + b

y = -1x - 3.. Sæt de 2 ligninger lig hinanden, og isoler x.. Så har du skæringspunktet..

Svar #10
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

tusind tak for hjælpen!

Svar #11
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

hvad mener du med at sætte lig hinanden?
kunne du prøve at stille det op?

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. november 2007 af KristofferFage (Slettet)

2x + 1 = -1x - 3

Svar #13
08. november 2007 af HendeDenLange (Slettet)

tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. november 2007 af mathon

en linje har hældningen 2 og går gennem (1,3).
en anden linje har hældningen -1 og går gennem (-1,-2)

a) bestem en ligning for hver af de to linjer.

b) bestem linjernes skæringspunkt.

a)
l: y-3 = 2(x-1) eller y = 2x+1

m: y-(-2) = 2(x-(-1)) eller y = -x-3

i skæringspunkter er koordinater identiske,
hvorfor

2x+1 = y = -x-3

2x+1 = -x-3

3x = -3-1 = -4

x = -(4/3), som substitueret i y = -x-3
giver

y = -(-(4/3))-3 = (4/3)-(9/3) = -(5/3)

skæring i (-(4/3),-(5/3))

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. november 2007 af mathon

rettelse til #14

m: y-(-2) = 2(x-(-1)) eller y = -x-3

-->

m: y-(-2) = -1(x-(-1)) eller y = -x-3

Skriv et svar til: Hjælp bestem ligning for linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.