Fysik

Protonstråle

08. november 2007 af Christina_l (Slettet)
En protonstråle sendes fra en accelerator ind mod et tyndt guldfolie med en masse på 12,5 mg. protonernes energi er 1,5 keV = 2,4 * 10^-16 J

HVilken accelerationsspænding er nødvendig for at protonerne kan opnår energi?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2007 af Lurch (Slettet)

1 electronvolt (eV) er den energi en elementarladning opnår ved at gennemløbe en spænding på 1 Volt. Prøv så at overvej hvor stor en spænding protonen må skulle accelereres over for at opnå den givne energi

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2007 af Lurch (Slettet)

hov, sikke da noget sludder. Ovenstående gælder selvfølgelig kun for elektroner! Deraf navnet elektronvolt! ....

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2007 af Lurch (Slettet)

Nå, forvirring til side.
Elektroner og protoner har samme ladning, så de accelleres ligeså meget over en given spænding. Du kan derved udfra dine oplysninger beregne hvor høj en spænding protonen er accelereret over

Svar #4
08. november 2007 af Christina_l (Slettet)

Hvordan gør jeg det?

Altså det jeg har prøvet på er at sige U = (mv^2) / (2e)

Hvilket er det samme som U = Ekin * e

Hvor e = 1,602 * 10^-19 C

Og hvis vi sætter ind bliver det: U = 2,4 *10^-16 J * 1,602 * 10^-19 C

Er det helt ude i hampen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2007 af Lurch (Slettet)

Det er rigtigt at E=U*e = 1/2*m*V^2
men du er ikke interesseret i hastigheden, for du kender allerede E

E=1,5 keV = 1500 eV
det vil altså sige protonen skal acceleres over en spænding på 1500 V for at opnå den energi

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2007 af Lurch (Slettet)

Du skrev en anelse forkert
U = Ekin/e, hvilket burde give det samme


Svar #7
08. november 2007 af Christina_l (Slettet)

Okay tusind tak!

Skriv et svar til: Protonstråle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.