LaTeX
Lineær ligningssystem
10. november 2007 af
tumle (Slettet)
Hej med jer,
Jeg er ved at prøve at skrive et lineært ligningssystem i LaTeX, men jeg synes ikke at jeg kan få det helt flot. Jeg har skrevet:
\begin{eqnarray*}
&a_{11}x_1+a_{12}x_2+\dots+a_{1n}x_n=b_1&\&a_{21}x_1+a_{22}x_2+\dots+a_{2n}x_n=b_2&\\vdots\&a_{m1}x_1+a_{m2}x_2+\dots+a_{mn}x_n=b_m&
\end{eqnarray*}
Men problemet er at mine \vdots ikke ligger flot mellem a_{21}x_1 og a_{m1}x_1. Er der nogle der kan give lidt forklaring på hvordan jeg gør det, aå prikkerne står flot?
Desuden kan i nok se at jeg har brugt eqnarray* i stedet for eqnarray, da jeg ikke vil have nummereret hver linie i mit ligningssystem, er det muligt at gøre så den kun giver én nummereing til hele ligningssystemet?
Mange venlige hilsner
Rasmus
Jeg er ved at prøve at skrive et lineært ligningssystem i LaTeX, men jeg synes ikke at jeg kan få det helt flot. Jeg har skrevet:
\begin{eqnarray*}
&a_{11}x_1+a_{12}x_2+\dots+a_{1n}x_n=b_1&\&a_{21}x_1+a_{22}x_2+\dots+a_{2n}x_n=b_2&\\vdots\&a_{m1}x_1+a_{m2}x_2+\dots+a_{mn}x_n=b_m&
\end{eqnarray*}
Men problemet er at mine \vdots ikke ligger flot mellem a_{21}x_1 og a_{m1}x_1. Er der nogle der kan give lidt forklaring på hvordan jeg gør det, aå prikkerne står flot?
Desuden kan i nok se at jeg har brugt eqnarray* i stedet for eqnarray, da jeg ikke vil have nummereret hver linie i mit ligningssystem, er det muligt at gøre så den kun giver én nummereing til hele ligningssystemet?
Mange venlige hilsner
Rasmus
Svar #1
10. november 2007 af daleif (Slettet)
Hmm, endnu en ting som folkene bag forummet boer kigge paa.
(1) du boer aldrig bruge eqnarray, den er fuld af fejl. Se http://www.tug.org/pracjourn/2006-4/madsen
Efter min mening boer \vdots ligge over lighedstegnene, som i eksempler herunder.
\documentclass{memoir}
\usepackage{mathtools}% loader automatisk amsmath
\begin{document}
\begin{align*}
a_{11}x_1+a_{12}x_2+\dots+a_{1n}x_n&=b_1\a_{21}x_1+a_{22}x_2+\dots+a_{2n}x_n&=b_2\&\mathmakebox[\widthof{${}={}$}]{\vdots}
\a_{m1}x_1+a_{m2}x_2+\dots+a_{mn}x_n&=b_m
\end{align*}
\end{document}
(2) faktisk er ovenstaaende det eneste eksempel hvor man kan retfaerdiggoere eqnarray, men kun naar den er omdefineret via pakken mathenv, for saa kan man anvende den til f.eks. at lade alle +'erne staa under hinanden.
Men ud over dette saa boer eqnarray ALDRIG blive anvendt. Hvis du har faet dette fra "The Not So Short guide" saa riv afsnittet om matematik ud (behold tabellerne med specialtegn) og smid dem ud. Matematikken i min egen LaTeXbog er meget bedre.
(1) du boer aldrig bruge eqnarray, den er fuld af fejl. Se http://www.tug.org/pracjourn/2006-4/madsen
Efter min mening boer \vdots ligge over lighedstegnene, som i eksempler herunder.
\documentclass{memoir}
\usepackage{mathtools}% loader automatisk amsmath
\begin{document}
\begin{align*}
a_{11}x_1+a_{12}x_2+\dots+a_{1n}x_n&=b_1\a_{21}x_1+a_{22}x_2+\dots+a_{2n}x_n&=b_2\&\mathmakebox[\widthof{${}={}$}]{\vdots}
\a_{m1}x_1+a_{m2}x_2+\dots+a_{mn}x_n&=b_m
\end{align*}
\end{document}
(2) faktisk er ovenstaaende det eneste eksempel hvor man kan retfaerdiggoere eqnarray, men kun naar den er omdefineret via pakken mathenv, for saa kan man anvende den til f.eks. at lade alle +'erne staa under hinanden.
Men ud over dette saa boer eqnarray ALDRIG blive anvendt. Hvis du har faet dette fra "The Not So Short guide" saa riv afsnittet om matematik ud (behold tabellerne med specialtegn) og smid dem ud. Matematikken i min egen LaTeXbog er meget bedre.
Svar #2
10. november 2007 af tumle (Slettet)
Tak,
Men hvad er det for en LaTeXbog du bruger? For jo jeg bruger "The not so short guide", men hvis der findes en anden som er bedre, vil jeg meget gerne vide hvilken, så jeg kan anskaffe mig den.
Hilsen
Rasmus
Men hvad er det for en LaTeXbog du bruger? For jo jeg bruger "The not so short guide", men hvis der findes en anden som er bedre, vil jeg meget gerne vide hvilken, så jeg kan anskaffe mig den.
Hilsen
Rasmus
Svar #3
10. november 2007 af daleif (Slettet)
http://www.imf.au.dk/system/latex/bog
Den linker videre til beta udgaverne af version 3 af bogen.
Den linker videre til beta udgaverne af version 3 af bogen.
Skriv et svar til: Lineær ligningssystem
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
