Andre fag

International Økonomi - Multiplikator, Vismand, crowding out

18. november 2007 af anderss1337 (Slettet)
Heysa derude. Jeg er en forholdsvis ny elev i faget International økonomi. Vi har fået til opgave at finde 3 artikler, hvori vi skal finde en ændring i enten de offentlige udgifter eller indtægter. Det har vi så fundet, og ændringen i den ene artikel er blandt andet en indtægt på 1 million danske kroner.

Ud fra det har jeg så fået følgende til opgave:


"Beregn multiplikatoreffekten af indgrebet via vismandsmodellen, og inddrag herunder begrebet corwding out"


Jeg har aldrig brugt vismandsmodellen, men jeg regner med at der er at finde i "Vismandsspillet", som de fleste HHX/HTX efter sigende skulle ha' liggende på deres computere.

Er der nogle, som kan hjælpe? Jeg søger ikke et facit, blot et skub i den rigtige retning, til hvordan man egentlig kommer igang med dette.

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. november 2007 af Madsst (Slettet)

Jeg kender ikke rigtig til vismandsspillet, men det du bliver bedt om at undersøge er hvor meget forbrug, investeringer, nettoeksport evt. andet ændres når du ændrer indkomsten med 1 million Dkr. En multiplikator er den andel af en ekstra indkomst man omsætter til ekstra forbrug, investeringer, nettoeksport osv.

Brugbart svar (1)

Svar #2
08. maj 2011 af dilan-ha (Slettet)

du kan evt. se på selve vismandspillet, http://www.vismandsspillet.dk/ 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. maj 2011 af Walras

Det ser ud til at være ADAM, de benytter i "vismandsspillet". I De Økonomiske Råd benytter de sig hovedsageligt af SMEC, mens DREAM og ADAM vist bruges ved siden af, så at kalde ADAM for "vismandsmodellen" er lige at tage munden for fuld.

Din lærer mener dog nok, at du skal benytte dig af visdomsspillet, idet det åbenbart regner ændringernes påvirkning på forskellige økonomiske nøgletal ud. Du kan jo eventuelt sætte skatten op (ned) med 1 procent og så se, hvad der sker. Eller du kunne prøve at øge (sænke) antallet af offentlige ansatte med 1000 beskæftigede.


Skriv et svar til: International Økonomi - Multiplikator, Vismand, crowding out

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.