Fysik

Planetbevægelser

19. november 2007 af :D (Slettet)
Hej,
Er der nogle der kunne hjælpe mig med denne opgave. Jeg har prøvet, at forstå, hvad det er jeg skal gøre, men sidder virkelig fast (hvis der er noget der hedder det). Her kommer den i hvert fald.


I 1937 passerede småplaneten Hermes forbi Jorden i en afstand af kun 780000 km. Dens diameter er omkring 1 km, men dens masse er ikke særlig godt bestemt. Dens afstand til Solen varierer mellem 0,62 AE og 2,7 AE.
1 AE = gennemsnitsafstand Solen-Jorden = 1,496*10^11 m. Når Hermes er tættest på Solen, er dens fart 4,8*10^4 m/s.

a) Tegn en skitse, der viser Solen og banerne for Jorden og Hermes.
Det har jeg lavet!


b) Hvilken fart har Hermes, når den er længst fra Solen?

Lige udmiddelbart vil jeg mene, at jeg skal bruge nedstående formel, men jeg aner ikke, hvad det er for nogle værdier jeg skal bruge til de forskellige "bogstaver" - udover gravitationsværdien.

v_fjernt = sqrt((G*M)/(r))


c) Jeg har præcis det samme problem her, som i opgave b.




På forhånd tak,
:D

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2007 af Riemann

Du kan bruge energibevarelse. Dvs., størrelsen

1/2 *v^2-GM/R

er bevaret. M er solens masse, R er afstanden til solen, og v er hastigheden.

Svar #2
19. november 2007 af :D (Slettet)

Kunne du eventuelt se mine beregning igennem for mig? Den virkelr lidt for underlig:

b:

= 0,5 - G * ((M)/(R))

= 0,5 - (6,67*10^-11) * ((1,989*10^30)/((1,496*10^11)*2,7))


På forhåbd mange tak,
:D






Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2007 af Riemann

Jeg kan ikke se hvad det er du har prøvet på... Men du kan udregne den totale energi (per massenhed), når den er tættest på solen ved at indsætte i 1/2 *v^2-GM/R. Herefter kan indsætte R=2.7AE og finde v så energien er bevaret.

Svar #4
19. november 2007 af :D (Slettet)

Okay jeg prøver igen. Herunder isolerer jeg bare v:

v = sqrt (G * (M/ R)/2)

v = sqrt ((6,67*10^-11) * ((1,989*10^30)/ (1,469*10^11))/2)


Hvis det er forkert - ja så ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal gøre. HJÆLPPP :D

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2007 af Riemann

Udregn først størrelsen 1/2 *v^2-GM/R når kometen er tættest på solen.

Opskriv herefter den samme størrelse når den er længst fra solen (med v som ubekendt). Find herefter v så størrelsen er bevaret.

Svar #6
19. november 2007 af :D (Slettet)

Udregn først størrelsen 1/2 *v^2-GM/R når kometen er tættest på solen:


(0,5) * (4,8*10^4) - (6,67*10^-11) * (1,989*10^30) / (R)


... Herfra kan jeg ikke komme videre. Og det går mig MEGET. :S


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2007 af Riemann

Indsæt R=0.62 AE og omregn til rigtige enheder, så har du værdien (jeg har dog ikke kontrolleret om du har sat rigtigt ind og konverteret enheder korrekt osv...).

Opskriv herefter igen udtrykket bare med R=2.7 AE i stedet for og med v som ubekendt.

Ved at sætte de to udtryk lig hinanden kan du finde v, når den er længst væk.

Svar #8
19. november 2007 af :D (Slettet)

(0,5) * (4,8*10^4 m/s) - (6,67*10^-11 N*m^2/kg^2) * ((1,989*10^30 m/s)^2) / (0,62 * 1,496*10^11 m) = -2,84493349 E 39


Det er jo vandvittigt, hvad gør jeg galt?

Svar #9
19. november 2007 af :D (Slettet)

Hej Riemann...
Nu er jeg virkelig træt af denne her opgave. Kan du ikke direkte vise mig, hvordan jeg laver opgave b - så kan jeg forsøge selv med opgave c. Min hjerne virker virkelig ikke lige nu.

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. november 2007 af Riemann

Se her:

http://www.fys.ku.dk/~sparre/komet.png

M angiver solens masse.

Skriv et svar til: Planetbevægelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.