Dansk

Hjælp til analyse

25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)
Nogle som gider hjælpe mig med at analyse og evt. lære mig det.. mange tak.

1. Brødrene Grimm udgav i 1812 en eventyrsamling, som alle børn kender.

2. Heksen giver Snehvide et æble.

3. Børnene kan identificere sig med figurene i eventyret.

4. Rødhætte møder en ulv, som lokker hende ind i skoven.

5. Eventyrets hovedperson er rødhætte, de skal besøge sin bedstemor.

6. Eventyrverdenen er sort og hvid. Der er mennesker, som er gode, og mennesker, som er onde.

7. Helten, som skal befri prinsessen, skal bestå tre prøver.

8. I slutningen af eventyret vinder helten prinsessen, som han giver et kys.

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

hm, hvorfor to tråde?

http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=428893

Svar #2
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Fordi jeg ikke forstod noget af den anden tråd -derfor.
- Jeg vil gerne have det forklaret, som det er når man skal forklare en 5.klasses elev det.

- og eftersom ingen svarede på min sidste besked, oprettede jeg denne her.

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. november 2007 af Gandolph (Slettet)

En syntaktisk analyse eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

Jeg forsøger igen

Svar #5
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Ehm det er en almindelig analyse,
altså det der med kryds bolle trekant firkant.
MEN VED BARE IKK HVORDAN man sætter disse symboler ind ..

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

...Håber det her hjælper...

1. UDSAGNSLED

En sætning kan indeholde mange led. Det vigtigste led er udsagnsleddet. Man begynder derfor altid med at finde udsagnsleddet i sætningen.

Udsagnsleddet udtrykker for det meste: en handling: Hun tabte sit ben, men det kan også udtrykke en tilstand: Jeg ligger i sengen.

Man finder udsagnsleddet i sætningen ved at finde det ord, man kan sætte ¨jeg¨ foran.

Eksempel:
Hunden tabte kødbenet.

Man kan sige jeg tabte, og derfor er tabte udsagnsled i sætningen.

Et udsagnsled kan bestå af flere udsagnsord, men det første står altid i nutid eller datid.

Flere eksempler:
- Han har solgt sit hus.
- De ville være kommet tidligere.

Endelig kan et udsagnsled være en bydeform:

Eksempel:
Læg den på bordet. Her er der underforstået noget: Du skal lægge den på bordet.

2. GRUNDLED

I næsten alle sætninger findes der er grundled. Grundleddet er det første led, man finder, efter at man har fundet udsagnsleddet.

Man finder grundleddet ved at spørge med hvem/hvad + udsagnsleddet.

Eksempel:
Hunden tabte benet.
---x-------o----------

Du finder altså frem til grundleddet ved at spørge: hvem tabte benet. Da svaret er hunden, er hunden altså grundled i sætningen.

3. GENSTANDSLED

Foruden grundled og udsagnsled findes der i mange sætninger et genstandled.
Genstandleddet fortæller, hvem eller hvad der er genstand for handlingen i sætningens udsagnsled.

Man finder genstandsleddet ved at spørge med hvem/hvad + udsagnsled + grundled.

Eksempel:
Jægeren skød ræven.
----x-------o----Trekant


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. november 2007 af Gandolph (Slettet)

Ja, det er også en syntaktisk analyse.

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

manglede lige...

HENSYNSLED

hensynsleddet fortæller, hvem der får noget, eller for hvem noget gøres. Man sætter (Firkant) under ordet for at vide, at det er hensynsled.

- Man finder hensynsleddet ved at spørge med.
hvem + udsagnsled + grundled + genstandled.

Endnu et eksempel:
Tarzan gav Jane en buket blomster
---x-----o---Firkant---------Trekant

Hvem gav Tarzan en buket blomster?
Svaret er Jane. Altså så er Jane hensynsled.

Svar #9
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Ok jeg tror jeg har forstået nogen lunde nu.. Er dette rigtigt så? :

Brødrene Grimm udgav i 1812 en eventyrsamling, som alle børn kender.
--------x--------o---------------trekant------------firkant---------

Så mangler jeg i 1812, som, og kender.

hvad gør jeg så??

Svar #10
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Argh den virkede ikke her er hvad jeg har skrevet:
Brødrende Grimm = KRYDS
udgav = BOLLE
en eventyrsamling = TREKANT
alle børn = FIRKANT .

Så mangler jeg : i 1812, som, og kender.

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

Brødrene Grimm
------x-------

Svar #12
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Jeg udgav, HVEM udgav => det gjorde Brødrene grimm, HVAD udgav brødrene Grimm => en eventyrsamling, HVEM udgav de en eventyrsamling til => TIL alle børn..

Svar #13
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Brødrene Grimm
-------x-------

Skal det ikke være kryds under / ( fælles kryds) under brødrende grimm? :S

Brugbart svar (0)

Svar #14
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

Jo fælles krys under begge to! Hvad klasse går du i?

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

hov ¨kryds¨

Brugbart svar (0)

Svar #16
25. november 2007 af Gandolph (Slettet)

"i 1812" er adverbialled, bølgestreg - som jeg også har skrevet i den anden tråd.

Hele ledsætningen er et objektsprædikat, fordi den siger noget om objektet - vil jeg mene. Er ikke helt sikker.

Brugbart svar (0)

Svar #17
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

1812 er det ikke Biled, bølgen?

Brugbart svar (0)

Svar #18
25. november 2007 af Gandolph (Slettet)

Jo

Brugbart svar (0)

Svar #19
25. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

Shining star!
-ved du hvad BILED-bølgen er?

Svar #20
25. november 2007 af Shining-Star (Slettet)

Så det vil sige:, som alle børn kender = O med trekant i ??
(objektsprædikat)

Forrige 1 2 Næste

Der er 35 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.