Matematik
Friedmannligninger
28. november 2007 af
paxilol (Slettet)
Hej folkens
jeg er næsten færdig med min studieretningsopgave nu. Jeg mangler lige nogle enkelte detaljer, et af dem er at forklare hvordan (4.2) bliver til (5.3) på følgende billede:
http://img159.imageshack.us/img159/6371/problemow8.jpg
Hvis der er nogen der kan give et hint, vil jeg være taknemmelig!
jeg er næsten færdig med min studieretningsopgave nu. Jeg mangler lige nogle enkelte detaljer, et af dem er at forklare hvordan (4.2) bliver til (5.3) på følgende billede:
http://img159.imageshack.us/img159/6371/problemow8.jpg
Hvis der er nogen der kan give et hint, vil jeg være taknemmelig!
Svar #1
29. november 2007 af sigmund (Slettet)
Ja, se her: Du har ligningerne
(R')² = 8*pi*G*rho*R²/3 - k*c² og Omega = 8*pi*G*rho/(3*H²).
Divider den første ligning igennem med R²c², og isoler k/R²:
(R'/R)²*(1/c²) = 8*pi*G*rho/(3*c²) - k/R² <=> k/R² = 8*pi*G*rho/(3*c²) - (R'/R)²*(1/c²)
Hvis du sammenligner udtrykket for Omega med første led på høre side, ser du, at ovenstående kan skrives som (vi har H = R'/R)
k/R² = (H²/c²)*Omega - H²/c² = (H²/c²)*(Omega - 1).
(R')² = 8*pi*G*rho*R²/3 - k*c² og Omega = 8*pi*G*rho/(3*H²).
Divider den første ligning igennem med R²c², og isoler k/R²:
(R'/R)²*(1/c²) = 8*pi*G*rho/(3*c²) - k/R² <=> k/R² = 8*pi*G*rho/(3*c²) - (R'/R)²*(1/c²)
Hvis du sammenligner udtrykket for Omega med første led på høre side, ser du, at ovenstående kan skrives som (vi har H = R'/R)
k/R² = (H²/c²)*Omega - H²/c² = (H²/c²)*(Omega - 1).
Skriv et svar til: Friedmannligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
