Matematik
Forskrift for tredjegradspolynomie
03. december 2007 af
Josefine123 (Slettet)
Hej alle og glædelig jul. :)
Kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave.
p(x)=ax^3+bx^2+cx+d
Nu skal jeg bestemme en forskrift for p og har følgende oplysninger:
p(0)=0
p'(0)=0
p(1)=1
p'(1)=0
Jeg kender ingen formel til at bestemme en forskift for et tredjegradspolynomie, så ville høre om i havde nogle forslag.
Kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave.
p(x)=ax^3+bx^2+cx+d
Nu skal jeg bestemme en forskrift for p og har følgende oplysninger:
p(0)=0
p'(0)=0
p(1)=1
p'(1)=0
Jeg kender ingen formel til at bestemme en forskift for et tredjegradspolynomie, så ville høre om i havde nogle forslag.
Svar #1
03. december 2007 af mathon
p'(x) = 3ax^2 +2bx + c
p(0)=a*0^3 + b*0^2 + c*0 + d = d = 0,
hvoraf
p(x)=ax^3+bx^2+cx
p(1)=a*1^3+b*1^2+c*1 = a + b + c = 1
p'(0) = 3a*0^2 +2b*0 + c = c = 0,
hvoraf
p(x) = ax^3 + bx^2
og
p'(x) = 3ax^2 + 2bx
p'(1) = 3a*1^2 + 2b*1 = 0
3a + 2b = 0
2b = -3a
b = -(3/2)a, hvoraf
p(x) = ax^3 + bx^2 = ax^3 -(3/2)ax^2 = ax^2(x-(3/2))
p(x) = ax^2(x-(3/2))
p(1) = a*1^2(1-(3/2)) = 1
a*1^2(1-(3/2)) = 1
-(1/2)a = 1
a = -2, hvoraf
p(x) = -2x^2(x-(3/2)) = -2x^3 + 3x^2
p(0)=a*0^3 + b*0^2 + c*0 + d = d = 0,
hvoraf
p(x)=ax^3+bx^2+cx
p(1)=a*1^3+b*1^2+c*1 = a + b + c = 1
p'(0) = 3a*0^2 +2b*0 + c = c = 0,
hvoraf
p(x) = ax^3 + bx^2
og
p'(x) = 3ax^2 + 2bx
p'(1) = 3a*1^2 + 2b*1 = 0
3a + 2b = 0
2b = -3a
b = -(3/2)a, hvoraf
p(x) = ax^3 + bx^2 = ax^3 -(3/2)ax^2 = ax^2(x-(3/2))
p(x) = ax^2(x-(3/2))
p(1) = a*1^2(1-(3/2)) = 1
a*1^2(1-(3/2)) = 1
-(1/2)a = 1
a = -2, hvoraf
p(x) = -2x^2(x-(3/2)) = -2x^3 + 3x^2
Svar #2
03. december 2007 af Dominik Hasek (Slettet)
#0:
Da p(0) = 0, har du at
a*0³+b*0²+c*0+d = 0 =>
d = 0 (*)
Videre giver p(1) = 1 dig, at
a*1³+b*1²+c*1 = 1 =>
a = 1-b-c (**)
Af p'(0) = 0 fås følgende:
3a*0²+2b*0+c = 0 =>
c = 0 (***)
Så har du af p'(1) = 0, at
3a*1²+2b*1+c = 0 =>
3a+2b+c = 0 => [(**) og (***)]
3(1-b-0)+2b+0 = 0 =>
b = 3 (****)
Ved at indsætte (***) og (****) i (**) fås så, at
a = 1-3-0 = -2
Det vil sige, at
p(x) = -2x³+3x²
Da p(0) = 0, har du at
a*0³+b*0²+c*0+d = 0 =>
d = 0 (*)
Videre giver p(1) = 1 dig, at
a*1³+b*1²+c*1 = 1 =>
a = 1-b-c (**)
Af p'(0) = 0 fås følgende:
3a*0²+2b*0+c = 0 =>
c = 0 (***)
Så har du af p'(1) = 0, at
3a*1²+2b*1+c = 0 =>
3a+2b+c = 0 => [(**) og (***)]
3(1-b-0)+2b+0 = 0 =>
b = 3 (****)
Ved at indsætte (***) og (****) i (**) fås så, at
a = 1-3-0 = -2
Det vil sige, at
p(x) = -2x³+3x²
Skriv et svar til: Forskrift for tredjegradspolynomie
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
