Fysik

fart-skiløb

03. december 2007 af chemicman (Slettet)
Hej
Jeg havde lige denne opgave som jeg ikke helt ved hvordan skal løses ? hvis nogle evt har tid så skriv hvordna du når frem til resultatet evt. anvendte formeler.

En styrtløber med masse 75 kg løber ned ad et bjerg.
Højdeforskelen mellem start og slut er 250m.

1) Hvilken fart har skiløberen til slut hvis der kan ses bort fra gnidning?

Slutfarten er 75 km/h
2) Beregn gnidningskraftens arbejde under skituren.

ved ikke om jeg skal bruge denne her formel
Agnid=-Fgnid*delta s

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2007 af Stenalt (Slettet)

1) Der er potentiel energi blot blevet til kinetisk energi, burde være ligetil
2) Ja, men hvorfor vil du have - foran Fgnid??? Arbejdet udført af gnidningsmodstanden er blot forskellen i kinetisk energi...

Svar #2
03. december 2007 af chemicman (Slettet)

1)Ekin=1/2*m*v^2
1)1/2*250*v^2
Ekin= 125*v^2
ved íkke hvordan jeg skal finde v

er det ikke denne formel man burde bruge v=kvadratrod 2*g*h
hvis ja/nej hvorfor ?

og når du taler om forskellen i den kinetiske energi mener du så
delta Ekin?

Svar #3
03. december 2007 af chemicman (Slettet)

UNDSKYLD Ekin er 1/2*75*v^2

Brugbart svar (1)

Svar #4
03. december 2007 af bboblzs (Slettet)

Han vil have - (minus) foran fordi gnidningskraften er modsatrettet bevægelsesretningen. Man kan vælge at regne med fortegn hele vejen, hvilket dog kræver lidt matematisk overskud i mere komplekse situationer eller fjerne minuset, hvis man samtidigt argumenterer for, at det i de videre udregninger er størrelsen og ikke retningen af gnidningskraften der er væsentlig.

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2007 af bboblzs (Slettet)

og så kan jeg da også lige hjælpe. Epot1+Ekin1=0, hvis nulpunktet er toppen. Ekin=-Epot
Epot1=(-250*75*9,82) J
Ekin1=(250*75*9,82)J
Derved ved du at v=kvrod(Ekin/(2*75))

Når v er 75 km/h omregnes det først til m/s
så Ekin2=1/2*75*(75/3,6)^2


Ekin1-Ekin2=Agn hvor Agn er gnidningskraftens arbejde.
Hvis du skal finde selve gnidningskraften får du bruge for den formel du nævnte, men du får også brug for andre oplysninger da du ikke har strækningen har løber men kun hæjdeforskellen mellem start og slutposition.

Svar #6
04. december 2007 af chemicman (Slettet)

det lyder bare lidt mærkeligt at han kommer med en fart på 16276,041 km

i den anden opgave ville det så sige at Gnidingkraftens arbejde er 1678948 det lyder også helt mærkeligt

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2007 af bboblzs (Slettet)

Du har noget voldsomt rod med dine enheder. F.eks. kan en fart ikke måles i km.

Farten ned er 35 m/s
Gnidningskraftens arbejde er 168kJ, hvilket på ingen måde er urimeligt stort. Har blot tastet det ind på lommeregneren.

Skriv et svar til: fart-skiløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.