Matematik

En julehistorieopgave

10. december 2007 af Phileo (Slettet)
Har haft en lignende opgave i folkeskolen, men jeg kan slet ikke huske hvordan man regner den ud, så hvis nogen kunne hjælpe, ville jeg blive glad.

En meget dygtig nisse kommer ind på en kro og beder om et værelse julen over. Inden nissen får sin nøgle kigger kromanden på nummeret og siger: "Det var søreme pudsigt! Jeg har tre døtre. Lægger man deres aldre sammen får man 13 og ganger man dem får man nummeret på din nøgle."
Nissen gaber og svarer høflligt: "Ja, det var søreme pudsigt!"
Kromanden spørger nissen om han kan gætte, hvor gamle hans døtre er.
Nissen tænker sig om i ganske kort tid og svarer så:
"Nej, det kan man ikke, da der mangler en oplysning."
Kromanden tænker lidt og svarer:
"Nå ja. Undskyld! Jeg burde have sagt, at den ældste er født i Argentina."
Så siger nissen: "Så er de......."

Hvor gamle er døtrene?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2007 af allan_sim

#0.
Den vigtige oplysning er her, at der er en ældste datter.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2007 af allan_sim

#0.
I øvrigt mangler der en oplysning om produktet af deres aldre (nøglenummeret). Ellers er der flere muligheder.

Svar #3
10. december 2007 af Phileo (Slettet)

Mærkeligt. Dét er i al fald hvad det står på mit papir. Men er du sikker? For så må jeg lige høre min matematik-lærer ad i morgen.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2007 af allan_sim

#3.
Nej, undskyld. Det var mig, der læste forkert. Du har oplysninger nok.

Svar #5
10. december 2007 af Phileo (Slettet)

Godt så :P

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2007 af KristofferFage (Slettet)

Nogen, der vil give et hint? For umiddelbart synes jeg ikke, at jeg kan regne den ud?

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2007 af allan_sim

#6.
Opskriv alle muligheder for at de tre aldres sum kan give 13 og kig herefter på produktet. Eftersom nissen ikke kan være sikker efter oplysning 2, men er helt sikker efter oplysning 3, så må der være et par tal blandt produkterne, der skiller sig ud fra mængden....

Svar #8
11. december 2007 af Phileo (Slettet)

Jeg har altså lige prøvet at finde alle kombinatoner (er muligt der mangler nogen, men så skriv lige ), af summe der giver 13, og har samtidig udregnet produkter, men kan virkelig ikke se, hvordan det med at han bliver sikker efter 3. oplysning skulle hjælpe? Jeg er kommet frem til følgende.

1 1 11 = 11
1 2 10 = 20
1 3 9 = 27
1 4 8 = 32
1 5 7 = 35
1 6 6 = 36

2 2 9 = 36
2 3 8 = 48
2 4 7 = 56
2 5 6 = 60

3 3 7 = 63
3 4 6 = 72
3 3 5 = 45

4 4 5 = 80

Svar #9
11. december 2007 af Phileo (Slettet)

Anyone?

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. december 2007 af allan_sim

#9.
Et produkt går igen...

Svar #11
12. december 2007 af Phileo (Slettet)

Det er rigtigt. 1 6 6 kan ikke bruges da der ikke er én ældste, så thx.

Men der er ikke nogen der kan hjælpe mig lidt videre til at udelukke de andre?

Skriv et svar til: En julehistorieopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.