Matematik
manglende b-værdi til tangent med kendt forskrift til graf
12. december 2007 af
Camilla_nyborg (Slettet)
Jeg har en tangent til et ukendt punkt i grafen med forskriften f(x)=kvadratrod(x)
Tangenten har ligningen 4y=4x+a
Jeg skal finde a, og har ingen anelse om hvordan jeg gør. Håber i kan hjælpe
Tangenten har ligningen 4y=4x+a
Jeg skal finde a, og har ingen anelse om hvordan jeg gør. Håber i kan hjælpe
Svar #1
12. december 2007 af dnadan (Slettet)
Du ved, at tangenten vil tangere funktionen.
Det fælles punkt findes ved først at isolere y i tangentens ligning.
Herefter løses ligningen y'=f'(x), hermed kender du nu x-koordinaten for røringspunktet. Y-koordinaten beregnes ved indsættelse af den fundne x-koordinat i f(x).
Hermed har du et punkt, og kan dermed beregne den manglende konstant a.
Det fælles punkt findes ved først at isolere y i tangentens ligning.
Herefter løses ligningen y'=f'(x), hermed kender du nu x-koordinaten for røringspunktet. Y-koordinaten beregnes ved indsættelse af den fundne x-koordinat i f(x).
Hermed har du et punkt, og kan dermed beregne den manglende konstant a.
Svar #2
12. december 2007 af JesperJuul (Slettet)
4y = 4x + a. <=> y = x + a/4. Det kan ses, at tangenten er placeret ved f'(x0) = 1. Så find det x0, der opfylder f'(x0) = 1, og så finder du dit a ved at sige. a/4 = f(x0).
Svar #3
12. december 2007 af mathon
Tangenten har ligningen y = x + (a/4) med hældningskoefficient 1
f(x)=sqr(x)
f'(x) = 1/(2sqr(x))
i røringspunktet (xo,yo) gælder
f'(xo) = 1/(2sqr(xo)) = 1
1/(2sqr(xo)) = 1
2sqr(xo) = 1
sqr(xo) = (1/2)
xo = (1/4) = (1/2)^2
f(xo) = f(1/4) = sqr((1/2)^2) = (1/2)
da røringspunktet (xo,yo) ligger på tangenten y = x + (a/4)
fås
(1/2) = (1/4) + (a/4), hvoraf ved multiplikation med 4
2 = 1 + a og
a = 1
f(x)=sqr(x)
f'(x) = 1/(2sqr(x))
i røringspunktet (xo,yo) gælder
f'(xo) = 1/(2sqr(xo)) = 1
1/(2sqr(xo)) = 1
2sqr(xo) = 1
sqr(xo) = (1/2)
xo = (1/4) = (1/2)^2
f(xo) = f(1/4) = sqr((1/2)^2) = (1/2)
da røringspunktet (xo,yo) ligger på tangenten y = x + (a/4)
fås
(1/2) = (1/4) + (a/4), hvoraf ved multiplikation med 4
2 = 1 + a og
a = 1
Skriv et svar til: manglende b-værdi til tangent med kendt forskrift til graf
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
