Matematik

lodret asymptote

13. december 2007 af Potus (Slettet)
Hej,

Jeg har fået en "tænke opgave" for af min matematik lærer.

Hvilke betingelser er der for at f(x)=T(x)/N(x) har en lodret asymptote ?

Forstår ikke helt hvordan man overhovedet kan få en lodret asymptote.

Håber på hjælp :)

Svar #1
13. december 2007 af Potus (Slettet)

Jeg har fået at vide at funktionen har en lodret asymptote de steder hvor N(x) ikke er defineret

Svar #2
13. december 2007 af Potus (Slettet)

Men hvad er det N(x) gør ved funktionen? Hvis i forstår?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2007 af mathon

se
http://www.peecee.dk/index.php?id=53453

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2007 af mathon

som eksempel
se
http://peecee.dk/uploads/0907/asymptoter_h(x)_x=4-og-y=x-3.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hej mathon!
Jeg tror kæden hopper af der, hvor man siger "uden at tangere". Jeg ved godt, at det er den almindelige opfattelse, men givet en enhed, vil der på et tidspunkt være et sted, hvor man ikke behøver sige "går mod" men helt "legalt" kan erstatte det med "er lig med".
jeg bestrider ikke din korrekte matematiske beskrivelse, men i fysik, økonomi og andre grene, der benytter matematikken som værktøj, vil det være helt forsvarligt at skrive "=".
Hvor man lander må være noget, der bestemmes individuelt ud fra den praktiske situation.
Jeg føler egentlig, at det synspunkt skal med i indlægget.

***

Lodret asymptote, et eksempel:
Prøv at tegne funktionen f(x)=1/(x^2-x), håber du har et godt tegneprogram, så vil du se (indse), at den type asymptoter er helt almindelige.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2007 af mathon

eksempel:

f(x) = 0,25x-2+1/x

Grafen for f har netop 2 asymptoter, bestem en ligning for dem begge.
...........................................................................................................................

limes f(x)= 0,25x-2+1/x (for x--> 0^-) = 0,25*0-2 -"noget meget stort"= - oo

limes f(x)= 0,25x-2+1/x (for x--> 0^+) = 0,25*0-2 + "noget meget stort" = oo
hvorfor

linjen x = 0 - dvs. y-aksen - er lodret asymptote


limes f(x)= 0,25x-2+1/x (for x--> - oo) = 0,25x-2 - 0 = 0,25x-2
limes f(x)= 0,25x-2+1/x (for x--> oo) = 0,25x-2 + 0 = 0,25x-2
hvorfor

linjen y = 0,25x - 2 er skrå asymptote

Skriv et svar til: lodret asymptote

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.