Matematik
Ligning for parabel
21. februar 2003 af
SP anonym (Slettet)
Jeg kender toppunkt T(3,6) og desuden går parablen igennem O(0,0) og A(6,0). Hvordan bestemmer man ligningen for parablen?
Jeg prøvede følgende formel (r1=den ene rod , r2= den anden rod , a=-1 fordi parablen har grenene nedad), men så var kun rødderne rigtige og toppunktet ramte grafen ikke:
f(x)=a(x-r1)(x-r2)=-1(x-0)(x-6)=-1(x^2-6x)=-x^2+6x
Hvad gør jeg forkert?
Jeg prøvede følgende formel (r1=den ene rod , r2= den anden rod , a=-1 fordi parablen har grenene nedad), men så var kun rødderne rigtige og toppunktet ramte grafen ikke:
f(x)=a(x-r1)(x-r2)=-1(x-0)(x-6)=-1(x^2-6x)=-x^2+6x
Hvad gør jeg forkert?
Svar #1
21. februar 2003 af SP anonym (Slettet)
du kan ikke bare sige at er a=-1, det kunne også være a=-2 osv.
f(x)=a(x-0)(x-6)=a(x^2-6x)
f(3)=6 <=>
6 = a(3^2-6*3) = -9a <=>
a = -2/3
f(x)=-2/3x^2 + 4x
f(x)=a(x-0)(x-6)=a(x^2-6x)
f(3)=6 <=>
6 = a(3^2-6*3) = -9a <=>
a = -2/3
f(x)=-2/3x^2 + 4x
Svar #4
21. februar 2003 af SP anonym (Slettet)
okay.. Det var den første som har skrevet indlægget jeg mente.. Jeg har nemlig en opgave lige magen til, og ville bare høre om vi kendte hinanden :)
Skriv et svar til: Ligning for parabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
