Matematik
Tredjegradsligning SSO Hjælp
18. december 2007 af
Arabic (Slettet)
Skal løse x^3 + 3x = 10 vha. Cardanos formel
nogle der kan hjælp?
nogle der kan hjælp?
Svar #1
18. december 2007 af Danielras (Slettet)
u^3 - v^3 = c
3*u*v = b
I dit tilfælde:
(1) u^3 - v^3 = 10
(2) 3*u*v = 3
u isoleres nu af (2) og indsættes derefter i (1):
u = 1/v
(1/v)^3 - v^3 = 10
(1/v^3) - v^3 = 10
Lader nu p = v^3:
1/p - p = 10
Løs evt. denne med CAS-værktøj. Giver:
p1 = -5-sqrt(26)
p2 = -5+sqrt(26)
p1 kan forkastes da Cardanos anså negative løsninger som falske. Nu har vi:
v^3 = -5+sqrt(26)
v = (-5+sqrt(26))^(1/3)
v = 0,46264
Nu kan vi finde u:
u = 1/0,46264
u = 2,1615
Ifølge Cardano kan løsningen nu findes som:
x = u - v
x = 2,1615 - 0,46264
x = 1,6989
Kontroller evt. ved at plotte grafen.
3*u*v = b
I dit tilfælde:
(1) u^3 - v^3 = 10
(2) 3*u*v = 3
u isoleres nu af (2) og indsættes derefter i (1):
u = 1/v
(1/v)^3 - v^3 = 10
(1/v^3) - v^3 = 10
Lader nu p = v^3:
1/p - p = 10
Løs evt. denne med CAS-værktøj. Giver:
p1 = -5-sqrt(26)
p2 = -5+sqrt(26)
p1 kan forkastes da Cardanos anså negative løsninger som falske. Nu har vi:
v^3 = -5+sqrt(26)
v = (-5+sqrt(26))^(1/3)
v = 0,46264
Nu kan vi finde u:
u = 1/0,46264
u = 2,1615
Ifølge Cardano kan løsningen nu findes som:
x = u - v
x = 2,1615 - 0,46264
x = 1,6989
Kontroller evt. ved at plotte grafen.
Svar #2
18. december 2007 af cool2000000 (Slettet)
Get a life... eller drop ude af skolen.
Hvis du ikke kan regne eller ville have at vi skal regne alt det for dig..
Hvis du ikke kan regne eller ville have at vi skal regne alt det for dig..
Svar #3
18. december 2007 af Arabic (Slettet)
Tusind tak :) Så var jeg fakttisk tæt på at have den rigtigt :) Men vireklig mange tak, det var sødt af dig :)
Skriv et svar til: Tredjegradsligning SSO Hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
