Fysik
Et dæmpet torsionspendul
19. december 2007 af
JesperJuul (Slettet)
Jeg har dæmpet et torsionspendul. Dvs. der virker en kraft på det givet ved:
F = -k*v.
Mit spørgsmål er så, hvilket kraftmoment påvirker dette pendulet med (som funktion af vinkelhastigheden).
Jeg har selv prøvet lidt:
For en partikel, med afstand r fra aksen fås:
v = r * w (w er vinkelhastigheden).
Dette indsættes:
F = -k*r*w.
Der ganges nu med r på begge sider for at få:
F*r = -k*r^2*w <=> M = -k*r^2*w
Dette var for én partikel. For hele legemet bliver M så:
M = sum(-k*r^2*w) og da -k og w er konstanter fås:
M = -k*w*sum(r^2).
Men det synes jeg ikke rigtig giver mening? Jeg mener, sum(r^2) vil enten give uendelig eller nul?
Jeg er ret sikker på, det er noget med retninger når v=w*r indsættes, da v jo har forskellige retninger for hver partikel. Men jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg ellers kan skrive det?
F = -k*v.
Mit spørgsmål er så, hvilket kraftmoment påvirker dette pendulet med (som funktion af vinkelhastigheden).
Jeg har selv prøvet lidt:
For en partikel, med afstand r fra aksen fås:
v = r * w (w er vinkelhastigheden).
Dette indsættes:
F = -k*r*w.
Der ganges nu med r på begge sider for at få:
F*r = -k*r^2*w <=> M = -k*r^2*w
Dette var for én partikel. For hele legemet bliver M så:
M = sum(-k*r^2*w) og da -k og w er konstanter fås:
M = -k*w*sum(r^2).
Men det synes jeg ikke rigtig giver mening? Jeg mener, sum(r^2) vil enten give uendelig eller nul?
Jeg er ret sikker på, det er noget med retninger når v=w*r indsættes, da v jo har forskellige retninger for hver partikel. Men jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg ellers kan skrive det?
Svar #1
12. november 2008 af rasmusbrix (Slettet)
Hejsa
Stive legemers bevægelse ikk? Jeg skal selv skrive SRP i det og mangler noget forsøgsvejledning til netop dette forsøg. Er det noget du brænder inde med??
Skriv et svar til: Et dæmpet torsionspendul
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
