Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Mikroøkonomi - Efterspørgsel

26. december 2007 af Kadafi (Slettet)
Hey derude !

Lidt hjælp til denne opgave kunne være nice..

Antag et en forbruger har følgende nyttefunktion:

U=20q1-(20q1^2)+q2 , hvor q1 er forbrug af vare 1, og q2 er forbrug af vare 2. Forbrugernes indkomst er y=200, og prisen på vare 2 er 1, mens prisen på vare 1 er p1. det antages at q1<5.

Find efterspørgselsfunktionen efter vare 1.

Jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal gå frem med denne opgave, selvom den i og for sig er simpel.. er det en formel ? eller hvad? jeg har prøvet at opstille det som en budget linie.. men synes ikke helt det virker?

hjælp ? :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. december 2007 af Madsst (Slettet)

Du skal løse problemet:

max U(q1,q2) mht q1,q2 under hensyn til
p1*q1+p2*p2 = y
q1 < 5

Da marginalnytten af q1 er MU1 = 20-40q1, hvor
MU1(4)=20-4*40=20-160=-140 kan du se bort fra restriktionen q1<5, da denne mængde ikke vil vælges af en nyttemaksimerende forbruger.

Svar #2
27. december 2007 af Kadafi (Slettet)

Hmm.. Svaret burde være q1=5-1/4p1 .. Og det du har fundet er da ikke en efterspørgsels funktion ??

Brugbart svar (1)

Svar #3
27. december 2007 af Madsst (Slettet)

Nej, det er jo ikke mine lektier så det har jeg ikke nej :-) Jeg har derimod skrevet hvad du skal gøre for at finde en efterspørgselsfunktion.

Svar #4
27. december 2007 af Kadafi (Slettet)

det er godt nok ikke lektier, men eksamens træning :)

Men jeg kan ikke selv komme frem til resultatet :S..

Kan du hjælpe mig med at finde det rigtige svar med mellemresultater? Har det på den måde, at det er nemmere, når jeg først har set hvordan en opgave skal udregnes..

Mange tak :)

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. december 2007 af Madsst (Slettet)

max U=20q1-20q1^2 + q2 mht q1,q2
st
p1*q1+q2 = 200

substituer:
(p1*q1+q2=200 => q1=(200-p1*q1) --> U)

max U=20q1-20q1^2 + q2 = 20q1-20q1^2 + (200-p1*q1) mht q1

FOC: 20-40q1-p1 =0 => 40q1=20-p1 => q1= 1/2 -p1/40

p1*q1+q2 = 200 => q2 = 200 - p1* (1/2-p1/40) = 200 - p/2+p1^2 / 40

Det er ikke det resultat som du skriver, men jeg kan ikke lige se hvad fejlen er. Dette er i hvert fald fremgangsmåden.


Skriv et svar til: Mikroøkonomi - Efterspørgsel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.