Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Ligevægtspris
04. januar 2008 af
pdebes (Slettet)
Godt nytår!
Er igang med at lave en opgave og sidder fast, så håber at få idt hjælp her.
Efterspørgslen på markedet for dieselolie kan udtrykkes ved
D(p) = 2500 - 500p;
hvor p er literprisen og D(p) er efterspørgslen målt i liter. Udbuddet kan
udtrykkes ved
S(p) = 250p - 50;
hvor S(p) er udbud målt i liter ved literprisen p.
1)
Find et udtryk for den inverse efterspørgselskurve og den inverse ud-
budskurve, og angiv ligevægtsprisen og ligevægtsmængden på markedet
for dieselolie.
2)
Der pålægges nu en skat på 1 kr. per liter dieselolie. Find ligevægten
ved denne skat, og angiv den relative fordeling af skattebyrden mellem
købere og sælgere.
3)
Angiv dødvægtstabet ved denne form for beskatning.
Jeg har lavet 1) men kan ikke lige finde udaf de sidste 2, så håber der er en der lige vil give mig et hint.
Er igang med at lave en opgave og sidder fast, så håber at få idt hjælp her.
Efterspørgslen på markedet for dieselolie kan udtrykkes ved
D(p) = 2500 - 500p;
hvor p er literprisen og D(p) er efterspørgslen målt i liter. Udbuddet kan
udtrykkes ved
S(p) = 250p - 50;
hvor S(p) er udbud målt i liter ved literprisen p.
1)
Find et udtryk for den inverse efterspørgselskurve og den inverse ud-
budskurve, og angiv ligevægtsprisen og ligevægtsmængden på markedet
for dieselolie.
2)
Der pålægges nu en skat på 1 kr. per liter dieselolie. Find ligevægten
ved denne skat, og angiv den relative fordeling af skattebyrden mellem
købere og sælgere.
3)
Angiv dødvægtstabet ved denne form for beskatning.
Jeg har lavet 1) men kan ikke lige finde udaf de sidste 2, så håber der er en der lige vil give mig et hint.
Svar #1
04. januar 2008 af Sekstanten (Slettet)
Hej og godt nytår til dig også.
Sp. 2 er en enhedsskat, som pålægges pr. liter på prisen. Dvs., at din udbudskurve skal parallelforskydes opad med 1 i din skæring for P(x)-kurven på udbuddet.
Derved vil du kunne skabe en ny ligevægt, hvor kurverne krydser hinanden, og her vil du opdage, at ligevægtsprisen stiger og ligevægtsudbuddet falder. Dermed opstår der et dødsvægtstab, som er trekantsarealet fra den oprindelige ligevægt og til den nye ligevægt målt på de oprindelige kurver fra sp. 1.
Så for at svare på sp. 3, skal du altså finde trekantsarealet, hvilket ikke burde være svært, når du kender den nye ligevægtspris og mængde fra sp. 2, og kan indsætte denne mængde i den gamle udbudskurve for at få prisen i punktet. Så har du differencerne mellem denne pris og den nye ligevægtspris (Højden) og differencerne mellem den gamle og nye ligevægtsmængde (Grundlinjen). Dødvægtstab = 1/2*Højde*Grundlinje.
Håber det var svar nok?
Sp. 2 er en enhedsskat, som pålægges pr. liter på prisen. Dvs., at din udbudskurve skal parallelforskydes opad med 1 i din skæring for P(x)-kurven på udbuddet.
Derved vil du kunne skabe en ny ligevægt, hvor kurverne krydser hinanden, og her vil du opdage, at ligevægtsprisen stiger og ligevægtsudbuddet falder. Dermed opstår der et dødsvægtstab, som er trekantsarealet fra den oprindelige ligevægt og til den nye ligevægt målt på de oprindelige kurver fra sp. 1.
Så for at svare på sp. 3, skal du altså finde trekantsarealet, hvilket ikke burde være svært, når du kender den nye ligevægtspris og mængde fra sp. 2, og kan indsætte denne mængde i den gamle udbudskurve for at få prisen i punktet. Så har du differencerne mellem denne pris og den nye ligevægtspris (Højden) og differencerne mellem den gamle og nye ligevægtsmængde (Grundlinjen). Dødvægtstab = 1/2*Højde*Grundlinje.
Håber det var svar nok?
Svar #2
04. januar 2008 af pdebes (Slettet)
Tak for hjælpen, tror jeg har fået lavet det rigtitg nu :)
Skriv et svar til: Ligevægtspris
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
