Fysik
Erstatningsresistans
09. januar 2008 af
badooo (Slettet)
Halløj.
Jeg har følgende situation:
http://peecee.dk/uploads/012008/studi_billede.bmp
Opgaven lyder:
-Bestem erstatningsresistansen ved at indføre passende betegnelser for strømmene gennem de forskellige resistorer og brug så knudereglen og Ohms lov sammen med spændingsfaldende.
I betragtes som kendt, dvs. I1, I2 og I3 er vores ubekendte.
Vi kan allerførst bruge Ohms lov for kreds 1 og kreds 2:
kreds 1:
I1*R1 + I3*R3 - R2*I2 = 0
Kreds 2:
(I1-I3)*R4 - (I2+I3)*R5 - I3*R3 = 0
Og der gælder så også at
I = I1 + I2
Jeg har fået isoleret I3: I3 = (1/2)I - (1/4)I2
Jeg ved så ikke hvad, der går galt, men når jeg indsætter udtrykket i en af de 2 ligninger og derefter isolerer I2, får jeg det forkerte resultat.. Det skulle gerne give at I2 = 2/5 I, men jeg får det til at I2 = 0,4615, hvilket bestemt ikke passer.
Kan I hjælpe lidt her? :)
Jeg har følgende situation:
http://peecee.dk/uploads/012008/studi_billede.bmp
Opgaven lyder:
-Bestem erstatningsresistansen ved at indføre passende betegnelser for strømmene gennem de forskellige resistorer og brug så knudereglen og Ohms lov sammen med spændingsfaldende.
I betragtes som kendt, dvs. I1, I2 og I3 er vores ubekendte.
Vi kan allerførst bruge Ohms lov for kreds 1 og kreds 2:
kreds 1:
I1*R1 + I3*R3 - R2*I2 = 0
Kreds 2:
(I1-I3)*R4 - (I2+I3)*R5 - I3*R3 = 0
Og der gælder så også at
I = I1 + I2
Jeg har fået isoleret I3: I3 = (1/2)I - (1/4)I2
Jeg ved så ikke hvad, der går galt, men når jeg indsætter udtrykket i en af de 2 ligninger og derefter isolerer I2, får jeg det forkerte resultat.. Det skulle gerne give at I2 = 2/5 I, men jeg får det til at I2 = 0,4615, hvilket bestemt ikke passer.
Kan I hjælpe lidt her? :)
Svar #2
10. januar 2008 af Riemann
Jeg indfører størrelsen R = 100 ohm. Da er dine ligninger:
I1*R + I3*R - 2*R*I2 = 0
(I1-I3)*2*R - (I2+I3)*R - I3*R = 0
I = I1 + I2
Ved at isolere I3 i den første fås:
I3 = 2*I2-I1
Dette indsættes i ligning 2:
(I1-2*I2+I1)*2 - (I2+2*I2-I1) - 2*I2+I1 = 0 =>
4*I1 -4*I2 -3*I2+I1-2*I2 + I1 = 0 =>
6I1 -9I2 = 0 =>
I1 = 3/2 I2
Ved at indsætte i ligning 3 fås:
I = I1 + I2 = 5/2* I2
Så du må have lavet en regnefejl!
I1*R + I3*R - 2*R*I2 = 0
(I1-I3)*2*R - (I2+I3)*R - I3*R = 0
I = I1 + I2
Ved at isolere I3 i den første fås:
I3 = 2*I2-I1
Dette indsættes i ligning 2:
(I1-2*I2+I1)*2 - (I2+2*I2-I1) - 2*I2+I1 = 0 =>
4*I1 -4*I2 -3*I2+I1-2*I2 + I1 = 0 =>
6I1 -9I2 = 0 =>
I1 = 3/2 I2
Ved at indsætte i ligning 3 fås:
I = I1 + I2 = 5/2* I2
Så du må have lavet en regnefejl!
Skriv et svar til: Erstatningsresistans
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
