Fysik
dopplereffekt
13. januar 2008 af
Aichen (Slettet)
jeg har et sprøgsmål om opplereffekt.
den givne formel er deltafrekvens= (u/v)*frekvens, hvis man har fået oplyst deltafrekvens og frekvens, og skal finde en bils fart hvordan finder man den så uden at få oplyst v, eller hvordan finder man v.
den givne formel er deltafrekvens= (u/v)*frekvens, hvis man har fået oplyst deltafrekvens og frekvens, og skal finde en bils fart hvordan finder man den så uden at få oplyst v, eller hvordan finder man v.
Svar #1
13. januar 2008 af mathon
f' = (1/(1-(u/v))*f
f/f' = 1-(u/v)
u/v = 1-(f/f')
u = (1-(f/f'))*v
u = (1-(10^10/(10^10+2*900)))*3*10^8 m/s = 27 m/s
27 m/s = (27*3,6)km/h = 97,2 km/h
f/f' = 1-(u/v)
u/v = 1-(f/f')
u = (1-(f/f'))*v
u = (1-(10^10/(10^10+2*900)))*3*10^8 m/s = 27 m/s
27 m/s = (27*3,6)km/h = 97,2 km/h
Svar #2
13. januar 2008 af mathon
når opgaveteksten er:
Radermåling af bils fart:
en politibejent laver en såkaldt radermåling af en bils u. fra ” raderpistolen” udsendes en elektromagnetiske bølge med frekevnsen 10,0GHz. Bølgen reflekseres fra bilens forende. I radarpistolen sammenlignes det tilbagekastede signals frekvens med det udsendte signals frekvens, så instrumentet kan måle frekvensforskyldningen delta f. da signalet tilbagekastes fra en kørende bil, bliver dopplerforskydningen fordoblet. Det skyldes, at bilen virker som en bevæget raderkilde for det tilbagekastede signal. Da bilen er i fart ser den i forvejen radersignalet dopplerforskudt. Frekvensforskydningen er derfor:
delta_f= (2*u/v)*f
spørgsmålet er: hvilken fart har bilen, når der måles en frekvensforskydning på 900 hz? Begrund formlen ovenfor.
Radermåling af bils fart:
en politibejent laver en såkaldt radermåling af en bils u. fra ” raderpistolen” udsendes en elektromagnetiske bølge med frekevnsen 10,0GHz. Bølgen reflekseres fra bilens forende. I radarpistolen sammenlignes det tilbagekastede signals frekvens med det udsendte signals frekvens, så instrumentet kan måle frekvensforskyldningen delta f. da signalet tilbagekastes fra en kørende bil, bliver dopplerforskydningen fordoblet. Det skyldes, at bilen virker som en bevæget raderkilde for det tilbagekastede signal. Da bilen er i fart ser den i forvejen radersignalet dopplerforskudt. Frekvensforskydningen er derfor:
delta_f= (2*u/v)*f
spørgsmålet er: hvilken fart har bilen, når der måles en frekvensforskydning på 900 hz? Begrund formlen ovenfor.
Svar #3
14. januar 2008 af Aichen (Slettet)
det forstår jeg ikke hvordan er du nået frem til dette v er lydens fart bør den så ikke sættes til 344 m/s
Skriv et svar til: dopplereffekt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
