Andre fag

3.års-opgaven - emne???

26. juli 2004 af frodo (Slettet)
Hvordan fa.... vælger i andre fag og emne til 3.årsopgaven?

Jeg har MEGET svært ved at finde ud af hvilke fag der er gode og interessante at skrive i. "Bare skriv efter interesse!!". Ja, flot, men jeg ved ikk hvad mine interesser er..

Vil gerne høre fra andre, der skal til at starte i 3.g hvilke overvejelser I har gjort jer, og hvordan i er kommet frem til fag og emne..

Jeg vil også meget gerne høre fra nogen der har skrevet opgave fagene kemi og matematik, idet det er de fag jeg hælder mest til at skrive I. Har i gode/dårlige erfaringer med de fag..

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. juli 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Umiddelbart kan man vel altid sige at du har skrevet i hhv. dansk og historie i hhv. 1. og 2.g, og du derfor burde have en mulighed for at vide om det er noget du er god til (altså den måde at skrive opgave på). Dansk/engelsk(+ andre sprogfag) minder meget om hinanden i måden at skrive på, så hvis du ikke synes dansk var sjovt, så er det nok ikke sprogfagene du skal tage.. Historie er så mere et kapitel for sig.
Lige det råd jeg kan gi'. Jeg skrev i dansk, så kan desværre ikke hjælpe med kemi/mat.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. juli 2004 af Damon (Slettet)

Jeg har tænkt på at ekstrahere et/nogle stoffer fra en/nogle planter på forskellige måder og derefter analysere, hvor rent det er. Dette er sikkert ikke nok til hele 3. g's opgaven, så jeg skal lige have tænkt over og spurgt min lærer til nogle ideer til, hvad jeg mere kan lave - kunne også være vi kommer igennem nogle emner i kemitimerne inden opgaven skal laves som jeg kunne bruge. Stoffet kunne fx være salicylsyre fra pilebark (acethylsalicylsyre bruges i hovedpinetabletter).

Grunden til dette er, at jeg har en interesse for psykoaktive stoffer og jeg tror jeg ville synes det var sjovt at isolere et stof således som det gøres med denne type stoffer. Og så ville jeg kunne bruge det til at udføre ekstraktioner privat.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juli 2004 af KemiKasper (Slettet)

se disse links .. der kan du måske få noget inspiration til at skrive i kemi.

http://gymnasie-info.ki.ku.dk/
http://gymnasie-info.ki.ku.dk/sso.html#sso-org-synt

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. juli 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Selv skriver jeg om sorte huller.
"Jamen -1^(1/2) dog, hvad er nu det for noget racisme?" ... mere konkret er der et utal af fascinerende emner vedr. imploderede neutronstjerner - da jeg kort før sommerferien forfattede mit første udkast (ca. 2000 ord), kom jeg således ind på de respektive, matematiske modeller (angular momentum, energy) samt Hawking stråling [engelsk tekst].

Umiddelbart vil jeg give følgende råd:

Skriv om logik
Skriv om primtal
Skriv om Fibonacci*

* Naturligvis er ulempen, at mange andre vælger netop dette emne. Det er imidletid muligt at hæve niveauet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. juli 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

imidlertid!

Svar #6
27. juli 2004 af frodo (Slettet)

foreløbig tak.. Men jeg vil stadig meget gerne høre om positive og/eller negative erfaringer med mat og kemi.. Det skal lige for en god ordens skyld siges, at de to fag er de eneste højniveaufag jeg har. Så et sprogfag bliver ikke relevant.

hvordan er det med historie?? er det sådan nogenlunde det samme som historieopgaven i 2.g, eller hvad??

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. juli 2004 af *A* (Slettet)

Fibonnacci?????

Svar #8
27. juli 2004 af frodo (Slettet)

fibonacci er en italiensk matematiker..

Fibonaccitallene er en talrække, hvor det næste tal i rækken er lig med summen af de to forrige:

0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89....osv.

forholdet mellem et tal og så det forrige er nogenlunde = det gyldne snit som er 1,6 et eller andet. bliver tættere og tættere på jo længere man kommer op i rækken.

Fibonaccitallene går igen mange steder i naturen. Fx i en solsikkes måde at smide frø på, en grankogles struktur, bladenes stilling på en gren..

Det sidste har jeg fået at vide en gang i tidernes morgen.. men har aldrig helt fattet det. Nogen der kan bidrage med et svar på det der med fibo-tallene og så naturen..

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. juli 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Se på de små solsikkefrø - kigger du godt efter vil du se et spiralmønster, der henholdsvis går med og mod uret.

Filus Bonaccis talfølge kaldes for "a linear homogenous recurrence relation", hvor f(n) = [1/root(5)][(a^n)-(b^n)], hvor a = [1+root(5)]/2 og b = [1-root(5)]/2 (Bemærk værdien for det gyldne snit).

Tilbage til solsikken: Lad os antage, at der mod uret er 55 spiraler (et Fibonacci-tal), da kan vi deducere at antallet af spiraler med uret = 34 eller 89 - ergo hvis f(n) da enten f(n-1) eller f(n+1).

Planten kan naturligvis have en genetisk defekt.

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. juli 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

... Således kan man via formlen let bevise, at f(n)/f(n-1) -> a, når n -> det uendelige.

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. juli 2004 af tante_toffee (Slettet)

uha det vækker minder... det var præcist det jeg skrev om sidste år...
anyways: mht. emnevalg laves der hvert år i matematik en oversigt over hvor mange der har skrevet opgave i hvilket emne... den oversigt kan du garanteret få en kopi af din lærer el. lign., for det er i hvert fald god inspiration! et interessant emne jeg stødte på engang var kortprojektioner (som du sikkert har lært en lillebitte smule om geografi), men det kan godt blive svært at finde litteratur til emnet...
til minus kvadratrod en: hvis du tager et fibonaccital og dividerer det op i det efterfølgende vil man - desto længere op man kommer i rækken - nærme sig værdien phi (udtales fi), der er forholdet i det gyldne snit - de 1,61803... - denne værdi indgår jo også i formlen til at beregne sorte hullers rotationshastighed...

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. juli 2004 af madsbs (Slettet)

Ellers vil noget med forsikringsmatematik (aktuatmatematik) også være godt at skrive i... ;-) Der i hvert fald ikke rigtig nogen der gør det.

Svar #13
28. juli 2004 af frodo (Slettet)

forsikringsmatematik??

Hvad handler det om.. Lyder umiddelbart ikke særlig underholdende!

Svar #14
28. juli 2004 af frodo (Slettet)

er der ikke nogen, der har erfaringer med de fag (kemi og mat)???

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. juli 2004 af madsbs (Slettet)

Jeg synes det lyder umådelig spændende. Det kan handler fx om, hvor meget virksomheder skal sætte til side for at kunne klare tab. Det bruges meget inden for forsikringsselskaber som beregner præmier på kunder. Der indgår meget statistik og sandsynlighedsberegning. Det første år på aktuarstudiet tages sammen med de andre matematiske uddannelser.
Overvejede selv at skrive om det i matematik. Der var bare ikke andre, der havde gjort det før, så jeg var lidt bange for om det var sært, men hvis du har et højt ambitionsniveau er det da værd at overveje

Svar #16
29. juli 2004 af frodo (Slettet)

tante toffee: Du skriver, at der hvert år bliver lavet en oversigt over hvor mange der skriver i hvert emne.. Er der nogen der ved om det gælder generelt for de fleste fag, eller er det meget forskelligt?

Søger primært inspiration i kemi udover mat..

Brugbart svar (0)

Svar #17
01. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

er ikke sikker, men prøv evt. at søge på www.uvm.dk eller www.emu.dk under gymnasielle uddannelser of så fag...

tjek desuden følgende links ang. sso:
kemi: http://www.emu.dk/gym/fag/ke/elevaktiviteter/sso.html
matematik:
http://www.emu.dk/gym/fag/ma/undervisningsministeriet/artikler/sso20022003.pdf
http://www.emu.dk/gym/fag/ma/undervisningsforloeb/skr-opg/index.html

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. august 2004 af KemiKasper (Slettet)

inspiration i kemi:

http://www.emu.dk/gym/fag/ke/inspiration/sso/index.html

Brugbart svar (0)

Svar #19
05. august 2004 af allan_sim

Frodo.... mht. matematik vil jeg foreslå dig at du kigger på gamle opgaveformuleringer for at få en idé om mulige emner og formuleringer. Kig her:

http://www.emu.dk/gym/fag/ma/undervisningsforloeb/skr-opg/index.html

Listen er naturligvis ikke udtømmende, hvis du selv har andre forslag.

Endvidere bør du kontakte din egen matematiklærer på skolen. Vedkommende kan forklare dig, hvad der forventes og hvordan man kommer i gang med emnesøgning. Evt. har vedkommende også noget litteratur til samme formål.

Skriv et svar til: 3.års-opgaven - emne???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.